Изправено пред безпрецедентна суша, португалското правителство препоръча на 43 общини временно да увеличат цените на водата за най-големите потребители и да преустановят почистването на улиците и поливането на обществените паркове и градини.

Как изглежда най-лошата регистрирана суша в Китай

По данни на националния институт по метеорология IPMA цялата континентална част на Португалия страда от тежка или екстремна суша вследствие на горещините през последните месеци.

Министърът на околната среда Дуарте Кордейро заяви късно в сряда, че от 61 язовира в континентална Португалия 10 са в критично състояние, като количеството на съхранената вода е под 20 % от капацитета им.

Слабата реколта в Бразилия може да повиши цените на кафето

Почти пресъхналите язовири захранват 40 общини в северната и централната част на страната, а три от тях са в зависимия от туристическата индустрия Алгарве.

Въпреки че страната като цяло разполага с достатъчно вода в язовирите си за двугодишно потребление, 10-те в критично положение нямат достатъчно за една година, каза Кордейро.

Португалия има общо 278 общини, които отговарят за осигуряването на вода за населението.

Въглища се показаха на дъното на пресъхналата река Дунав

Кордейро заяви, че в 43-те най-засегнати общини правителството е препоръчало за периода, когато сушата е била най-тежка, да увеличат цената за семействата и фирмите, които консумират повече от 15 куб. м вода на месец. Средностатистическото семейство в страната консумира 10 куб. м на месец.

Потънали германски кораби изплуват в Дунав

Те трябва също така "временно да преустановят несъществените употреби на вода, а именно за миене на улици и поливане на зелени площи, както и в декоративни фонтани и плувни басейни", каза той и добави, че правителството ще помогне за бързото прилагане на тези мерки.

"Винаги съществува правна възможност правителството да приеме мерки с по-голяма сила от препоръките, макар че засега това не е необходимо", каза той и заяви, че общините са готови да действат.

Швейцарските езера пресъхват

През февруари правителството нареди на шест язовира да спрат производството на електроенергия, а от август Португалия прекрати напояването на голф игрищата и обществените паркове и градини в Алгарве, за да не се налага режим водата за човешка употреба.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм