1Едномесечна гореща вълна и рекордно ниски валежи доведоха до безпрецедентна суша по Яндзъ, най-дългата река в Китай.

Слабата реколта в Бразилия може да повиши цените на кафето

Езерата и притоците са се отдръпнали в резултат на сушата, разкривайки речни корита и дори 600-годишна будистка каменна резба и скали под известния павилион Гуанин в Ухан, провинция Хубей.

Ниските речни нива са намалили способността на водноелектрическите централи в района да генерират енергия.

Извънредните мерки, наложени за пестене на електроенергия, включват затваряне на фабрики, намаляване на работното време на магазини и изключване на климатиците в офис сгради - всичко това в отговор на двойния удар от високото търсене на електроенергия и ниското производство.

Въглища се показаха на дъното на пресъхналата река Дунав

В големите градове, разположени по поречието на реката, Шанхай изключва своите известни крайбрежни светлини, а град Луджоу изключва уличните светлини през нощта, в опит да облекчи натиска върху електрическата мрежа.

Летните валежи в басейна на река Яндзъ са най-ниските от началото на 1961 г., според Министерството на водните ресурси на Китай.

По същия начин, продължителните регионални горещи вълни също са счупили всички установени рекорди, според Националния климатичен център на Китай.

Температурите достигнаха своя връх миналата седмица, като Националният метеорологичен център издаде най-високата си „предупреждение за висока температура“ за шест последователни дни между 12-17 август.

Горски пожари избухнаха в провинция Съчуан, като община Чунцин е особено силно засегната, съобщава Би Би Си.

Други провинции по поречието на река Яндзъ също са в повишена тревога за пасища и горски пожари.

Потънали германски кораби изплуват в Дунав

Миналата седмица област Бейбей в региона достигна нова рекордна температура от 45 градуса.

Езерата, захранвани от Яндзъ, като езерото Донгтинг в провинция Хунан, са се свили драстично в район, който зависи от напояването за земеделие.

Най-голямото сладководно езеро в Китай, езерото Поянг в провинция Дзянси, се е свило с около 75%. според местните власти. Фермерите около езерото тук разчитат на богатата на хранителни вещества вода за напояване на полетата и посевите си.

Ниското ниво на водата се отрази също на доставките на питейна вода в местните общности, принуждавайки властите да пуснат вода от резервоарите "Три клисури" и Danjiangkou, за да облекчат недостига, съобщава държавната телевизия CCTV.

В целия регион сушата представлява заплаха за есенните култури в Китай, като в провинция Съчуан вече са загубени хиляди акри.

Очаква се екстремните температури да продължат до края на август.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм