С наближаването на зимата много испанци се притесняват как ще се отопляват, така че интересът към алтернативните форми на енергия е голям.

Популярни са отоплителните уреди на дърва и пелети, както и по-евтините соларни панели, които могат да се монтират на къщите. Актуални теми са вземането на по-кратки душове и носенето на повече пуловери.

Германия ще влезе в рецесия догодина, сочат предварителни данни

Хавиер Диас, председател на Испанската асоциация за биогорива, заяви, че от 2021 г. насам се наблюдава 40% ръст в инсталирането на отоплителни уреди на биогорива.

"Наблюдава се огромен ръст в броя на котлите или печките, които използват твърди биогорива като пелети или дървесен материал", каза той пред Евронюз.

"Фабриките за отоплителни уреди на пелети не могат да ги произвеждат достатъчно бързо, защото търсенето е голямо. Те работят денонощно."

Огромното газово находище, което Европа не може да използва

"Преди настоящата енергийна криза се наблюдаваше отдръпване от източниците на енергия от изкопаеми горива, но сега е налице бум", добави Диас.

Анализаторите смятат, че това отчасти се дължи на европейската енергийна криза и на перспективата за недостиг, ако Русия продължи да намалява доставките на газ в отговор на западните санкции заради нахлуването на Кремъл в Украйна.

Като част от стремежа на Европейския съюз да се откаже от руския газ, испанското правителство въведе нови мерки за пестене на енергия - от ограничаване на отоплението в обществени сгради до 19ºС или ограничаване на климатизацията до не по-малко от 27ºС до изключване на осветлението в обществени сгради и витрините на магазините.

Германия и Испания с идея за газопровод през Пиринеите, Франция е против

Мадрид също така намали ДДС от 21 % на 5 % за газа и други енергийни източници като дърва за огрев, брикети и пелети до 31 декември.

През юни Испания и Португалия се споразумяха с Европейската комисия да въведат нова система за ограничаване на цената на газа и въглищата, използвани за производство на електроенергия, като по този начин временно се субсидират разходите за енергия на централите, използващи изкопаеми горива.

Така нареченият "иберийски таван" доведе до спестяване на 24,4 % от сметките за електроенергия на средностатистическите домакинства през лятото, сочи проучване на базираното в Барселона бизнес училище Esade.

Politico: Средният пръст на Германия към Европа

Въпреки тези мерки, продължителната суша ограничи производството на водна енергия, така че през август електроцентралите изгориха два пъти повече газ, отколкото през същия месец преди година, което доведе до увеличаване на общото потребление на газ в Испания с 4 %, заяви операторът Enagas.

Дори в страната, която е благословена със средно 300 слънчеви дни годишно, в някои части на страната температурите падат под нулата, когато настъпи зимата.

Испанците се подготвят за най-лошото, за да избегнат плащането на високи сметки за енергия или да останат без отопление.

Мадрид за изборите в Италия: Популизмът винаги приключва с катастрофа

Миналата седмица регионалният вестник El Correo съобщи за списъци с чакащи до девет месеца за закупуване на дървесни пелети, тъй като хората се опасяват от недостиг.

През последното десетилетие печките набраха популярност: според Обсерваторията за биогорива през 2021 г. са били инсталирани 75 832 печки в сравнение с 10 000 през 2009 г.

Испанците живеят предимно в апартаменти, а не в къщи, така че често не е възможно в градовете да се инсталират тези видове печки, тъй като сградите нямат комини, през които да излиза димът. Те са по-практични за ползване в селските райони или в семейните къщи.

Според Диас, предимството на тези алтернативни начини на отопление е, че те не отделят емисии, които да вредят на околната среда.

Доставките на газ по TANAP ще достигнат 32 млрд. кубически метра годишно

"Пелетите са обработени така, че да са неутрални по отношение на емисиите", казва той.

Природозащитниците обаче са разделени по този въпрос, като някои подкрепят използването на дървесни пелети, докато други твърдят, че то причинява по-голямо замърсяване от изкопаемите горива.

"Това е устойчиво решение за отопление на къщи, защото елиминира от енергийния микс изкопаемите горива ", казва Мигел Анхел Сото, говорител на Грийнпийс в Испания.

Парижкото споразумение за климата от 2016 г., което европейските регулаторни органи подкрепиха, установи, че изгарянето на дървета за електрическа енергия е въглеродно неутрален енергиен източник, ако дърветата се засаждат отново.

В доклад от 2018 г. на MIT Sloan School of Business в САЩ обаче се твърди, че емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на дърва са по-високи от тези от изгарянето на въглища, тъй като дървото съдържа повече вода, дори когато е компресирано на пелети. В него се казва, че на новите дървета ще са им необходими между 44 и 104 години, за да погълнат излишния CO2 и да превърнат дървесината в по-екологичен източник на гориво от въглищата.

През последните три години слънчевата енергия също преживява бум, според данни на електроразпределителната мрежа Red Electrica Española. От 3,55 % от общата енергия през 2019 г. тя е достигнала 8,05 % през 2021 г.

Газовите хранилища в Италия ще бъдат почти пълни преди зимата

Това отчасти може да се обясни с нарастващата популярност на физическите лица, които поставят слънчеви панели на домовете си.

През 2018 г. испанското правителство отмени така наречения "слънчев данък", въведен от предишната консервативна администрация, който таксуваше хората за свързване към националната мрежа.

Държавната финансова помощ и безвъзмездните средства за сектора на възобновяемите енергийни източници, както и намаляването на разходите за инсталиране на панелите стимулираха този алтернативен източник на енергия.

Индустрията въведе и нови панели, които могат да бъдат монтирани в домовете от техните собственици, вместо да бъдат инсталирани от фирма.

Гийермо Арруфат работи в Tornasol Energy, компания, базирана във Валенсия, Югоизточна Испания. Техните панели могат да бъдат монтирани от купувачите в техните жилища, което ги прави по-подходящи за хора, наемащи жилища.

"Има огромен ръст в броя на хората, които купуват соларни панели, особено след като цената на електроенергията и газа се повиши толкова много", казва той пред Евронюз.

Междувременно в мадридския клон на Leroy Merlin, супермаркет "Направи си сам", Хуан Хименес се опитваше да реши какъв вид отоплителен уред на пелети да купи.

"Те не са евтини. Мисля да похарча около 1000 евро. Но това изглежда като инвестиция, защото не знаем кога ще свърши тази война и кога ще паднат цените на газа", казва Хименес пред Евронюз. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм