Главният изпълнителен директор на енергийната група „Eni“ (ENI.MI) заяви, че газовите хранилища на Италия ще бъдат почти пълни в началото на зимата.

Въпреки това ситуацията с доставките е напрегната и страната трябва да бъде нащрек за несигурност, в случай на по-студена зима или неочаквани проблеми с енергийната инфраструктура, заяви главният изпълнителен директор на „Eni“ Клаудио Дескалци.

Газовите хранилища на Франция са изцяло запълнени

Миналата година Италия получи 40% от вноса си на газ от Москва, а „Eni“ беше най-големият вносител на руски газ в страната, съобщава Ройтерс .

След като доставките от руския "Газпром" (GAZP.MM) бяха ограничени до около 10% от предишните обеми, или около 15-20 млн. куб. м на ден, Италия се обърна към Алжир и скандинавските страни, за да замени постепенно тези доставки.

"Тъй като руският газ вече не ни осигурява гъвкавост, трябва да имаме терминали за LNG... Те са ключов момент за предстоящата зима", каза Дескалци. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм