Германия и Испания подновиха вчера общата си подкрепа на идеята за газопровод между иберийската държава и Франция през Пиренеите. Това стана в рамките на обсъждания по време на междуправителствени консултации, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Водород, генериран от възобновяеми източници на по-късен етап също може да се транспортира по тръбата според плановете, макар че Франция е противник на идеята.

Русия е готова да доставя газ по неповредения участък на „Северен поток 2“

Тя беше обсъдена в рамките на разговори, проведени между испански официални лица и германска делегация, водена от канцлера Олаф Шолц и осем от неговите шестнадесет министри, сред които министърът на икономиката и климата Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Бербок.

Шолц беше посрещнат с военни почести от испанския премиер Педро Санчес на пристанището в Ла Коруня за първи правителствени консултации между двете държави от девет години насам. План за действие, който включва широк обхват от политики - от образование до икономика, отбрана и сигурност, се очакваше да бъдат приети по-късно вечерта.

Заради приемането на бежанци: Меркел получи наградата „Нансен“

Съгласието по енергийната тема идва в трудно време, когато цените растат, а Германия и други европейски страни опитват да намалят зависимостта си от руските доставки заради водената от Кремъл война в Украйна.

Газопроводът "МидКат" (MidCat), който Шолц и Санчес подкрепят, би трябвало да тръгва от Барселона през Пиренеите, за да се свърже с мрежата на Франция в южния ѝ град Барбера.

Работата по газопровода вече е започнала, като в Испания той е завършен до Осталрик, на 106 км южно от границата, докато Франция трябва да довърши 120 км.

Франция иска санкции за ирански служители и замразяване на активи

Проектът беше прекратен през 2017 г. като икономически неизгоден, но енергийните калкулации на Европа претърпяха промяна, цените достигнаха рекордни нива и страните се надпреварват в търсенето на други източници на енергия, след като Кремъл намали доставките си.

Планираният газопровод би могъл да транспортира природен газ, набавен от Испания и Португалия - двете страни имат общо седем терминала за втечнен газ. Двата газопровода, които докарват газ от Алжир също биха могли да са допълнителен източник.

Франция обаче все още се противопоставя на изграждането на "МидКат".

Politico: Средният пръст на Германия към Европа

Преди разговорите с германската делегация, Педро Санчес призова Франция да се откаже от съпротивата си срещу проекта. Той заяви пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че газопроводът засяга целия Европейски съюз. Санчес добави още, че предвид продължаващата война в Украйна, европейските интереси трябва да имат предимство пред тези на отделни държави.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм