Германският министър Кристиан Линднер е изправен пред тежки въпроси от страна на своите колеги - европейските финансови министри, които се събират днес в Люксембург и изразяват шока си от самостоятелния подход на Германия за справяне с кризата с цените на газа: Берлин блокира въвеждането на таван на цените на природния газ в ЕС, но в страната си отпуска 200 милиарда евро за субсидиране на природния газ както за промишлеността, така и за потребителите.

"С този пакет Германия показа среден пръст на останалата част от Европа", заяви служител на ЕС. "Това наистина повиши градуса в отношенията с останалите държави."

Дания: Няма повече газ в „Северен поток 2“

Френският министър по въпросите на ЕС отправи по-дипломатично предупреждение, като заяви пред POLITICO: "От съществено значение е да избегнем политическа и икономическа фрагментация" в рамките на ЕС.

Критиците твърдят, че схемата за субсидиране на Германия изглежда не е била обмислена, за да се вземат предвид някои последици - политическата и икономическата фрагментация, въздействието върху солидарността на ЕС и дори как мярката ще стимулира пестенето на природен газ.

Имиджът на Линднер като ордолиберал (ордолиберализмът е гермарският вариант на икономическия либерализъм, който подчертава необходимостта държавата да гарантира, че свободният пазар дава резултати, близки до теоретичния му потенциал, но не се застъпва за социална държава – бел. ред.), който подкрепя бюджетната дисциплина и минималната държавна намеса, пострада, като някои твърдят, че Берлин изглежда има едно правило по отношение на другите и второ за себе си.

Германската полиция ще патрулира морето след експлозиите по „Северен поток“

По подобен начин германските Зелени в правителството, при целия си деклариран проевропеизъм, запазиха оглушително мълчание - особено министърът на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек, който оглави плана за субсидиране и, според някои, изглежда е по-загрижен за местния рейтинг, отколкото за поемането на отговорност на равнище ЕС.

Дипломати от ЕС твърдят, че според тях канцлерът Олаф Шолц все още не е разбрал какво означава да ръководиш най-голямата държава в ЕС, а именно, че трябва да отчита европейското измерение на решенията, които Германия взема у дома, вместо да се съсредоточава само върху последния пристъп на вътрешнокоалиционни спорове.

Много критици в Брюксел твърдят, че наред с Русия, Германия носи най-голяма вина за повишаването на цените на газа в ЕС и че гражданите в цяла Европа сега основно плащат за това, че Германия не е успяла да диверсифицира доставките си на газ в миналото. И все пак Берлин се държи така, сякаш проблемът засяга само собствените му граждани и компании. Усещането на много дипломати от ЕС е, че германският канцлер все още трябва да се учи да се държи като европеец.

Европа на думи иска, но не е готова да гарантира собствената си отбрана

Шолц твърди, че се бори за правителство, което "не изоставя никого ". И все пак други държави от ЕС твърдят, че ходът му да субсидира газа за германските компании и потребители, като същевременно блокира ограничаването на цените на газа на ниво ЕС, едва ли може да бъде по-антисоциален.

Очаква се в петък по време на срещата на Европейския съвет лидерите на ЕС да обсъдят пределните цени на газа в целия блок, потвърдиха официални лица .

Германското его се превръща в проблем и за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която рискува да бъде възприета като германско протеже в очите на колегите си и столиците на ЕС.

Според дипломати и служители Фон дер Лайен играе предано играта на Берлин, като отказва да внесе предложение за ограничаване на цените на газа в целия ЕС - дори след като 15 столици призоваха Комисията да направи такова предложение (включително Франция, Италия, Испания и Полша, съответно втората, третата, четвъртата и петата по големина държава в ЕС).

Шолц: България, Румъния и Хърватия трябва да станат пълноправни членове на Шенген

След като Берлин застана зад гърба на ЕС и реши да въведе таван за себе си, се налага мнението, че Фон дер Лайен е била подведена. Сега Берлин може да продължи да изкупува газ, който обикновено се купува от други държави от ЕС, да изпреварва партньорите си, да повишава цените и да предизвиква проблеми и недоволство в целия ЕС.

Признак на разцепление в екипа на Фон дер Лайен стана публикуването в понеделник на съвместна статия на комисарите Тиери Бретон и Паоло Джентилони, в която предупреждават, че "мащабният план за помощ на Германия в размер на 200 млрд. евро... повдига въпроси".

Германия: Тръбите на „Северен поток“ вероятно са унищожени завинаги

"По-важно от всякога е да избегнем фрагментирането на вътрешния пазар, създаването на надпревара за субсидии и поставянето под въпрос на принципите на солидарност и единство, които са в основата на нашия европейски проект", пишат двамата комисари.

Те предупредиха също, че ЕС е изправен пред силна конкуренция от страна на САЩ, които са направили безпрецедентни инвестиции и субсидии за своята индустрия и където енергията в момента е седем до осем пъти по-евтина, твърди Бретон.

Двамата еврокомисари предложиха да се използват "взаимни инструменти на европейско равнище. Единствено европейският бюджетен отговор ще ни позволи ... да реагираме ефективно на тази криза". „ЕС трябва да почерпи вдъхновение от системата SURE, която помогна на предприятията да защитят работните си места по време на кризата Ковид.”

Германия отлага спирането на атомните си централи

Днес финансовите министри на ЕС ще се опитат да постигнат споразумение за начина на финансиране и разпределение на безвъзмездните средства по проекта REPowerEU - дългосрочния отговор на ЕС на енергийната криза.

Остава да се отговори на два не толкова деликатни въпроса: Как да бъдат набрани средствата и как да бъдат разпределени. Целта на Съвета на Чешкото председателство на ЕС е да постигне обща позиция днес в Люксембург, но дипломатите са готови да се откажат и да повторят процеса, твърдейки, че все още има време за намиране на решение.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират в петък в Прага за "неофициална" среща на върха на Европейския съвет. И този път те наистина искат да запазят неформалния характер на нещата, поне що се отнася до типичните "заключения" от срещата на върха - писмено изявление, за което посланиците и така наречените шерпи на лидерите обикновено се пазарят с дни.

Тайван и Германия създадоха група за задълбочаване на двустранните отношения

В понеделник посланиците на ЕС отхвърлиха идеята за съвместно изявление, с което да приключат неофициалната си среща. Това се случва въпреки факта, че екипът на председателя на Съвета Шарл Мишел вече е изготвил проект на такова изявление, който включва подробни формулировки относно Русия, продоволствената сигурност и, което е най-спорно, таван на цените на природния газ.

Според дипломати, че посланиците на ЕС не са имали желание да провеждат безкрайни редакционни сесии през тази натоварена седмица, особено след като се предполага, че целта на неофициалния Европейски съвет е да намери време за стратегически дискусии, вместо да се бори за конкретни формулировки.

Посланиците на ЕС ще обсъдят изявлението отново в сряда. Според служител на ЕС, един от вариантите е Мишел да го представи като устни заключения. Така или иначе, споровете за формулировката ще се възобновят отново съвсем скоро, защото лидерите на ЕС се стремят да разполагат с писмени заключения по същите теми на официалната си среща на върха по-късно този месец. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм