България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат приети за пълноправни членове на Шенгенското пространство, за да се завърши и укрепи Шенгенската зона без граници. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в речта си „Европа е нашето бъдеще”, произнесена в Карловия университет в Прага днес, пише БГНЕС.

Президентът: Ефективната охрана на външните ни граници е условие за присъединяването на България към Шенген

„Европа продължава да бъде крайна дестинация за копнежите за много хора по света и затова се нуждае от реалистична, ориентирана към бъдещето миграционна политика. Това включва справедлива и устойчива на кризи система за предоставяне на убежище с ефективна и правова защита на външните граници.

Третите страни, които сътрудничат в реадмисията, следва да получат в замяна възможности за законна миграция. На признатите лица, търсещи убежище, следва да се разреши да търсят работа в други държави членки много по-рано, отколкото понастоящем (след 5 години). В същото време злоупотребите трябва да бъдат ефективно предотвратявани”, каза още Шолц.

Радев към Шолц: Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за консолидиране на сигурността в ЕС

Преломният момент, който канцлерът на Германия констатира с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., има значителни последици и за Европа, и Европейския съюз. В речта си в Карловия университет в Прага Шолц дефинира изискванията и описа целта си за геополитически Европейски съюз, който да се изправи пред предизвикателствата – както вътрешни, така и външни.

 „Ако първоначално Европейският съюз е бил проект за мир, насочен навътре, то сега трябва да защитава своите ценности и да гарантира независимостта и стабилността си и навън“, каза той.

Пеканов: Целта е на 1 януари 2024 година България да влезе в еврозоната

Според канцлерът разширяването на ЕС е необходимо, за да се осигури стабилност в Европа и да се защитят общите ценности. „Време е да изпълним нашето обещание. Страните кандидатки от Западните Балкани, Украйна, Молдова и в перспектива Грузия заслужават последователна подкрепа по пътя си към това да отговорят на изискванията за присъединяване“, подчерта той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм