Присъединяването на България, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Федерална Република Германия Олаф Шолц, в което държавният глава изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Германският канцлер потвърди, че България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания изрази готовност да работи за пълноправното членство на страната ни в Шенген, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пеканов: Целта е на 1 януари 2024 година България да влезе в еврозоната

Държавният глава подчертава, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на Олаф Шолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС. Президентът отчита като особено важен и настоящия контекст на множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа.

Олаф Шолц подкрепя България и други страни за влизането в Шенгенската зона

„България продължава активните си усилия и диалога с всички наши европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген“, пише още президентът в писмото си до германския канцлер, като посочва, че страната ни очаква. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм