Германската полиция патрулира в Северно и Балтийско море с "всички налични сили" след експлозиите в подводния газопровод "Северен поток", съобщи вътрешният министър на страната. Това предаде БГНЕС. 

Засякоха загадъчни течове на газ в руски газопроводи към Европа

"Приемаме сериозно настоящите заплахи и се защитаваме", заяви министърът на вътрешните работи Нанси Файзер пред германския ежедневник Sueddeutsche Zeitung на фона на предположенията, че инцидентът е резултат от саботаж.

Изтичане на газ: Видео показва как морето над „Северен поток 1 и 2“ кипи

Полицейските части, включително хеликоптери, кораби морски специални сили, разполагат със "специални възможности за намеса в опасни ситуации", каза Файзер.

Руски кораби са забелязани край „Северен поток“ преди взривовете

Германия ще "подкрепи съвместното разследване" на инцидента с Дания и Швеция, заяви канцлерът Олаф Шолц пред колегите си от двете страни във видеоразговор.

Всички индикации сочат към "умишлен акт на саботаж", се казва в отчета на разговорите на Шолц с двамата лидери, както и с норвежкия министър-председател Йонас Сторе и ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Песков: Разрушенията на „Северен поток” може да са с цел саботаж

Заедно с партньорите си от Европейския съюз и НАТО Германия ще "засили готовността и защитата срещу саботаж на критичната инфраструктура", се казва в доклада.

Дания съобщи за изтичане на газ североизточно от Борнхолм

Норвегия, която се превърна в най-големия доставчик на природен газ в Европа, заяви по-рано, че е приела военно участие от Франция, Германия и Великобритания, за да осигури сигурността на своя петролен и газов сектор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм