Кремъл е изключително обезпокоен от информацията за падналото налягане и разрушенията на тръбопроводите „Северен поток”. Това е много обезпокоителна новина, заяви прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков.

Засякоха загадъчни течове на газ в руски газопроводи към Европа

„Вчера имаше информация, тя дойде и от страна на „Газпром”, и от компанията-оператор. Това е тревожна новина. Наистина, става дума за някакви разрушения в тръбите – засега неизвестно от какъв характер, в датската икономическа зона. Налягането наистина е паднало значително”, каза Песков.

„Това е абсолютно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Ние се изключително обезпокоени от тези новини”, допълни той.

Дания съобщи за изтичане на газ североизточно от Борнхолм

Песков не изключи възможността разрушаването на тръбите по газопровода да са резултат от саботаж.

„В момента не може да се изключи нито един вариант”, каза той в отговор на журналистически въпрос.

„Очевидно е, че има някакво нарушение на тръбите, а относно причината за това не бива да се изключи какъвто и да било вариант, докато не станат ясни резултатите от разследванията”, допълни Песков.

Пет години затвор за държавна измяна грозят украинците, подкрепящи руски референдуми

Говорителят на Кремъл подчерта, че „това със сигурност е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент”.

По-рано компания Nord Stream AG съобщи, че разрушенията в рамките на един ден по три линии на подводните газопроводи „Северен поток 1” и „Северен поток 2” са безпрецедентни по своя характер и засега не е възможно да се посочат сроковете за тяхното възстановяване.

Песков: Не е взето решение за затваряне на границата в условията на мобилизация

Вчера Nord Stream AG съобщи за паднало налягане по двете трасета на „Северен поток 1”, като причините за това се изясняват. Преди това проблем с подобно внезапно намаляване на налягането се появи и с газопровода „Северен поток-2”.

Според източници на германския вестник „Тагесшпигел”, причината за падналото налягане по газопроводите може да е саботаж. Министерството на икономиката и защитата на климата на Германия съобщи на свой ред, че засега причината за това не е установена и няма информация къде конкретно има теч. Според германския регулатор няма никакви последици от падналото налягане в тръбопроводите за сигурността на доставките. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм