Няколко европейски държави се заеха днес да разследват необясними течове в два руски газопровода, минаващи под Балтийско море близо до Швеция и Дания - инфраструктура, която е в основата на енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна, предаде БГНЕС. 

Морската администрация на Швеция издаде предупреждение за два теча в газопровода "Северен поток 1", малко след като бе открит теч в близкия газопровод "Северен поток 2", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски мили.

Дания съобщи за изтичане на газ североизточно от Борнхолм

И двата тръбопровода са огнища на ескалиращата енергийна война между Европа и Москва, която разтърси големите западни икономики и доведе до рязко покачване на цените на газа.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, но и двата все още са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко усилие за стартиране или рестартиране на търговска експлоатация на двата газопровода, съобщи агенция Ройтерс.

Песков: Разрушенията на „Северен поток” може да са с цел саботаж

"Вчера беше открит теч по един от двата газопровода между Русия и Дания - "Северен поток 2". Тръбопроводът не е в експлоатация, но съдържа природен газ, който сега изтича", заяви в писмен коментар министърът на енергетиката на Дания Дан Йоргенсен.

"Властите вече са информирани, че има още два теча по "Северен поток 1", който също не е в експлоатация, но съдържа газ", добави той.

От "Газпром" отказаха коментар.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм