Германия отлага спирането на атомните си централи. Правителството обяви, че ще запази две от трите атомни централи, които все още работят в страната, до април 2023 година, с надежда да предотврати евентуален недостиг на енергия през зимата. По план централите трябваше да бъдат изведени от експлоатация в края на тази година.

Решението експлоатацията на двете атомни централи да продължи е последната спешна мярка, приета от германското правителство за справяне с енергийната криза, причинена от хода на Русия да намали доставките на газ за Германия на фона на ескалиращото напрежение около войната в Украйна.

Швейцария планира да построи ядрено хранилище на границата с Германия

Вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек посочи като причина и напрегнатата ситуация на френския пазар на електроенергия.

Ситуацията с електроснабдяването във Франция е много по-лоша от прогнозираното. Повече от половината атомни електроцентрали нашата  съседка не работят, засилвайки перспективата за потенциален недостиг на електричество, което би увеличило напрежението върху енергийната система на Германия, посочи Хабек.

Решението, макар и временно, представлява обрат в отдавна следвания план на Германия да спре оставащите си атомни централи до края на 2022 г.

Германия ще запази две от трите си атомни централи като резерв до пролетта

Решението е болезнено и за икономическия министър Роберт Хабек, който е високопоставена фигура в германската Зелена партия, ангажирана силно в германското антиядрено движение и отдавна настояваща всички атомни електроцентрали в страната да бъдат затворени до края на тази година.

По-рано Хабек беше заявил, че ядрените централи Isar 2 и Neckarwestheim ще бъдат поставени в режим на готовност след 31-ви декември 2022 г. и ще бъдат пуснати в експолатация само в случай на прекъсване на електричеството тази зима.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм