Германия ще запази две от трите си останали ядрени централи на разположение за производство на електроенергия до април. Това е част от резервен план, препоръчан от мрежовите оператори, провели стрес тестове на електропреносната система, за да оценят рисковете за нея от евентуална ескалация на енергийната криза, съобщи германското правителство, цитирано от световните агенции.

Европа върви към рецесия

Атомните централи "Изар 2" и "Некарвестхайм 2", с капацитет от 1400 мегавата всяка, и оперирани от енергийната компания Е.ОН (E.ON), както и третата централа - "Емсланд", трябваше да бъдат окончателно спрени до 31 декември, припомня Ройтерс.

По-малко руски газ: Дания и Германия строят „енергиен остров“

Сега обаче животът на "Изар 2" и "Некарвестхайм 2" може да бъде удължен до април 2023 г., за да помогнат при евентуален недостиг на електроенергия през зимата, обяви правителството.

Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че рисковете от ядрената технология налагат запазване на плана за прекратяването й в Германия, но ограничените доставки на руски газ оправдават мярката.

Медведев към Шолц за газовите доставки: Я гледай ти! Пак ли се е засегнал?

Комбинацията от проблеми, като спирането на атомни електроцентрали във Франция, горещата вълна, възпрепятстваща производството на водноелектрическа енергия, и проблеми с транспортирането по вода на въглища заради ниско ниво на реките, може да натовари електропреносната мрежа на страната тази зима, алармира още Хабек, цитиран от Асошиейтед прес. "Поради всички тези рискове не можем да разчитаме на наличието на достатъчно електроцентрали, за да стабилизираме електрическата мрежа в краткосрочен план, ако има недостиг на енергия в съседните ни страни".

Германия дава 65 млрд. евро помощи за хората заради инфлацията

Правителството вече обяви множество мерки за внос на газ от различни източници и повторно активиране на електроцентрали, работещи с въглища и петрол, като същевременно призовава гражданите да пестят колкото е възможно повече енергия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм