Природният газ продължава да изтича от трите повредени тръбопровода в Балтийско море с непроменена сила.

И може да се окаже, че тръбите на „Северен поток“ ще станат безполезни завинаги, защото колкото повече солена вода попадне в тях, толкова по-голям е рискът от корозия.

Столтенберг: Изтичането на газ от „Северен поток“ е саботаж

Докато ЕС все още не е посочил официално заподозрян, германските органи за сигурност подозират, че бойни водолази са поставили взривни устройства и след това са ги детонирали.

Според Tagesspiegel в Берлин вече действа кризисен екип, който разследва случая на саботаж.

Доклад показва, че Федералната полиция вече ще наблюдава по-интензивно териториалните води на Германия - особено там, където има критична инфраструктура. Те включват подводни кабели и терминали за течен газ, които се изграждат в момента.

Фон дер Лайен: Течовете на газ в Балтийско море са саботаж

Създадени са зони за сигурност за кораби

Течовете са отчасти в датската, отчасти в шведската част. И двете страни са създали безопасни зони за корабоплаване до този момент. Корабите нямат право да преминават през зоната около течовете в радиус от пет морски мили (почти 9,3 километра). „Ако корабите останат извън тази зона, няма риск за екипажа“, каза говорител на шведската брегова охрана. Те са на място с кораб със специално обучен екипаж и следят за течовете.

Обстоятелствата около това обезпокоително събитие трябва бързо да бъдат изяснени и отговорните да бъдат идентифицирани“, каза германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт в Берлин.

Песков: Обвиненията към Русия за нападения над газопроводите са абсурдни

Кремъл: Русия няма интерес от провал

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи твърденията за саботаж като "предвидимо глупави и абсурдни". В момента Русия също не знае какво точно се е случило с тръбопроводите. Русия няма интерес тръбопроводите да се провалят, нито Европа. Той не може да каже кога тръбите ще бъдат ремонтирани. Песков призова Русия да се включи в изясняването на инцидентите.

Бивш полски министър благодари на САЩ за „саботажа на „Северен поток“ 1 и 2“

Според докладите Федералната разузнавателна служба сега проучва и движенията на корабите няколко дни преди експлозиите. В този контекст влиза и присъствието на американски флот, воден от USS Kearsarge близо до тръбопроводите, пет дни преди аварията, беше съобщено в социалните медии.

Дания: Повече от половината газ от „Северен поток“ е изтекъл в морето

Ръководителят на Датската агенция по енергетика Кристофър Ботцау заяви, че повече от половината газ, намиращ се в тръбите на „Северен поток“ е изтекъл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм