Повече от половината газ от тръбопроводите "Северен поток" в Балтийско море е изтекъл в атмосферата, след като бяха повредени, обяви Дания, предаде БГНЕС.

"По-голямата част от газа вече е излязла от тръбите. Очакваме останалата част да излезе до неделя", заяви на пресконференция ръководителят на Датската агенция по енергетика Кристофър Ботцау.

Германия: Тръбите на „Северен поток“ вероятно са унищожени завинаги

Министърът на отбраната Мортен Бодсков заяви тази сутрин, че поради налягането на изтичащия газ ще са необходими "една или две седмици", преди да започнат проверките на повредените структури.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия с Германия, се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, тъй като Русия намали доставките на газ за Европа като предполагаемо ответно действие срещу западните санкции след нахлуването на Москва в Украйна.

Столтенберг: Изтичането на газ от „Северен поток“ е саботаж

Макар че газопроводите, управлявани от консорциум, чийто мажоритарен собственик е руският газов гигант "Газпром", в момента не работят, и двата все още съдържат газ.

Според групите за защита на климата "Северен поток" 1 и 2 са съдържали около 350 000 тона природен газ -- метан.

Вашингтон: Нелепо е Русия да предполага, че САЩ стоят зад взривовете на газопроводите

Според "Грийнпийс" течовете биха могли да доведат до изхвърлянето на почти 30 млн. тона CO2 или повече от две трети от годишните емисии на Дания.

В сряда Москва и Вашингтон отрекоха да са отговорни за предполагаемия саботаж. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм