Езерото Пауъл, вторият по големина създаден от човека резервоар в САЩ, е загубило близо 7% от потенциалния си капацитет за съхранение от 1963 г., когато е построена язовирната стена Glen Canyon, показва нов доклад.

Сушата в Португалия води до поскъпяване на водата

В допълнение към загубата на вода поради интензивна многогодишна суша, според доклада на Геоложкото проучване на САЩ и Бюрото за рекултивация, езерото Пауъл е изправено пред средна годишна загуба на капацитет за съхранение от около 33 270 акра фута, или 11 милиарда галона годишно между 1963 г. и 2018 г.

Как изглежда най-лошата регистрирана суша в Китай

Това е достатъчно вода, за да напълни отразяващия басейн на National Mall около 1600 пъти.

Капацитетът на резервоара се свива поради седименти, вливащи се от реките Колорадо и Сан Хуан според доклада. Тези утайки се утаяват на дъното на резервоара и намаляват общото количество вода, което резервоарът може да побере.

Въглища се показаха на дъното на пресъхналата река Дунав

Към понеделник езерото Пауъл е пълно с около 25%, според данни на Бюрото за рекултивация, предаде Би Би Си.

Това е лоша новина за регион, който вече е изправен пред недостиг на вода и екстремни горски пожари поради сушата. Експертите по сушата от Националната администрация за океаните и атмосферата казаха миналата седмица, че тези условия се очаква поне да продължат, ако не и да се влошат през следващите месеци.

Сегашната суша в Европа е най-тежката от 500 г. насам

Езерото Пауъл е важен резервоар в басейна на река Колорадо. Както езерото Пауъл, така и близкото езеро Мийд, най-големият резервоар в страната, са се източили с тревожна скорост. През август федералното правителство обяви недостиг на вода на река Колорадо за първи път, след като нивото на водата в езерото Мийд падна до безпрецедентно ниски нива, което предизвика задължителни съкращения на потреблението на вода за щатите в Югозапада, които започнаха през януари.

Река Рейн пресъхва: Германската икономика е застрашена

А миналата седмица езерото Пауъл падна под критичния праг от 3525 фута над морското равнище, предизвиквайки допълнителни опасения относно водоснабдяването и водноелектрическото производство, на което милиони хора на Запад разчитат за електричество.

Значението на намаляващото водоснабдяване по Колорадо не може да бъде надценено.

Италия: Сушата не подмина и езерото Гарда (видео)

Системата доставя вода за повече от 40 милиона души, живеещи в седем западни щата и Мексико. Езерата Пауъл и Мийд осигуряват критични доставки на питейна вода и напояване за много хора в региона, включително селски ферми, ранчо и местни общности.

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

„Изключително важно е да разполагаме с най-добрата налична научна информация като този доклад, за да осигурим ясно разбиране за наличието на вода в езерото Пауъл, както планираме за в бъдеще“, каза Таня Трухильо, помощник-министър по водите и науката в Министерството на вътрешните работи на САЩ. 

Швейцарските езера пресъхват

„Системата на река Колорадо е изправена пред множество предизвикателства, включително последиците от продължилата 22 години суша и увеличените въздействия от изменението на климата“, допълни тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм