Капитан Андре Кимпел хвърля опитен, но притеснен поглед към река Рейн, където нивата на водата са спаднали значително през последните дни.

Няколко фериботни услуги в и около град Кауб бяха принудени да спрат, но той все още превозва хора и колите им през водата до отсрещния бряг… засега.

15 градчета в Европа, в които ще се влюбите

„Не е шега“, казва той, докато се движи по водата, която блести на лятното слънце, пише BBC (Би Би Си) 

„Имаме 1,5 м вода, а лодката ни е на дълбочина 1,20 м. Това значи, че имаме 30 сантиметра вода, останала под нас.“

Не е необичайно нивото на водата да спада тук, но, казва капитан Кимпел, това се случва все по-често. 

„Преди имахме много наводнения. Сега имаме много ниски води.“

Италия: Сушата не подмина и езерото Гарда (видео)

На брега на реката в близост има стара измервателна станция. Всеки капитан, който иска да влезе в Горен Рейн, ще се позовава на официалното водно ниво, записано тук.

Текущото ниво все още не е паднало под най-ниската цифра, регистрирана някога тук, през октомври 2018 г. Измерването тогава беше 25 см (измерването се взема от същата референтна точка във водата, а не от най-дълбоката точка на речното корито).

В момента е 42 см, но се очаква да спадне допълнително през следващите дни.

Стотици евакуирани заради горски пожари в Източна Германия

Пътувайки малко по-нагоре по течението, предизвикателството е очевидно.

Хората от близкия град си проправят път по скалите, правят снимки. В нормално време те биха били под водата. Местен споделя, че никога не е виждал реката така.

Няколко търговски кораба бавно се движат по канала с вода, който е останал тук.

Арктика се затопля 4 пъти по-бързо

Рейн е една от най-големите работещи реки в Европа и индустрията тук разчита на шлепове, за да доставят и превозват суровини и готови продукти до и от електроцентралите и фабриките, разположени по брега на реката.

Водата вече е твърде ниска, за да пропусне някои от по-големите плавателни съдове. Други са били принудени да намалят товара си, да облекчат натоварването, така че да седят по-високо във водата. И следят изкъсо нивата на реката.

Германски учен: Скоро светът ще бъде неузнаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени

Вероятно Горен Рейн ще бъде напълно затворен за движение, казва Мартина Бекер от HGK Shipping. Нисководие се случва всяка година, казва ни тя, но не е толкова екстремно, колкото това.

„Това е доста необичайно, особено за това време на годината. Юли и август обикновено са доста влажни месеци с много дъжд и добри водни нива.“

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Ниската вода обикновено се случва по-късно през годината, през октомври, казва тя.

„Това е необичайна ситуация за нас и въпросът е какво се случва през октомври, когато настъпват обикновено сухите месеци. Вече се доближаваме до рекордно ниското ниво, което имахме през 2018 г. Може би ще достигнем това ниво следващата седмица.“

Гигантски „космически мехурчета“ могат да обърнат ефекта от изменението на климата

Експерти предупредиха, че ниското ниво на вода може да навреди значително на икономиката на Германия.

И има допълнително притеснение за правителството. Тъй като Русия намали доставките на газ за Германия, министрите разчитат все повече на въглищни електроцентрали, но голяма част от въглищата, които ги захранват, се транспортират с шлепове. Част от товара се прехвърля към железопътната мрежа, но има ограничен капацитет.

13 милиона души са изправени пред глад заради сушата в Африканския рог

Има много по-голяма загриженост сред тези, които живеят или работят на реката. Правителствената агенция, която следи нивата, казва, че настоящото ниско ниво на водата може да е просто част от нормален модел, но те отбелязват, че подобни събития стават все по-интензивни в резултат на изменението на климата и според тях ситуацията ще се влоши през втората половина на този век.

Глобалното затопляне застрашава половината от най-добрите плантации за кафе

В Бинген водата е паднала достатъчно ниско, за да разкрие стар каменен мост, който води до малък остров. Хората се смеят, докато си проправят път през скалите, наслаждавайки се на новостта да могат да стигнат до него пеша, но за мнозина този нов пейзаж е предупреждение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм