Според публикувано изследване Арктика се е затоплила почти четири пъти по-бързо от останалата част на планетата през последните 40 години.

В специален доклад от 2019 г. експертната група на ООН по науките за климата заяви, че Арктика се затопля "повече от два пъти повече от средното за света" поради процес, известен като арктическо усилване.

Отстреляха полярна мечка, нападнала туристка в Норвегия

Това се случва, когато морският лед и снегът, които по естествен начин отразяват слънчевата топлина, се разтопяват в морската вода, която я поглъща.

Макар че сред учените отдавна съществува консенсус, че Арктика се затопля бързо, оценките варират в зависимост от изследваните времеви рамки и определението за това какво представлява географската област на Арктика.

Германски учен: Скоро светът ще бъде неузнаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени

Екип от изследователи, базирани в Норвегия и Финландия, анализира четири набора от температурни данни, събрани чрез сателитни проучвания от 1979 г. насам - годината, в която сателитните данни стават достъпни - за целия арктически кръг.

Те установиха, че средно данните показват, че Арктика се е затопляла с 0,75C на десетилетие, което е почти четири пъти по-бързо от останалата част на планетата.

Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

"В литературата се приема, че Арктика се затопля около два пъти по-бързо от земното кълбо, така че за мен беше малко изненадващо, че нашата стойност е много по-висока от обичайната", казва за АФП Анти Липонен, съавтор от Финландския метеорологичен институт.

Проучването, публикувано в списание Communications Earth & Environment, установи значителни регионални различия в скоростта на затопляне в рамките на Арктическия кръг.

Все повече косатки се появяват в Арктика с топенето на ледовете

Например евразийският сектор на Северния ледовит океан, в близост до архипелазите Шпицберген и Нова Земя, се е затоплил с 1,25 °C за десетилетие - седем пъти по-бързо от останалата част на света.

Екипът установява, че дори най-съвременните климатични модели са предвиждали затоплянето на Арктика да бъде с около една трета по-ниско от това, което показват наблюдаваните данни.

Те заявиха, че това разминаване може да се дължи на това, че предишните моделни оценки са остарели поради продължаващото моделиране на Арктика.

Пожарите в северното полукълбо са причинили рекордни въглеродни емисии

"Може би следващата стъпка би била да се разгледат моделите и аз наистина бих се интересувал да видя защо моделите не възпроизвеждат това, което виждаме при наблюденията, и какво влияние оказва това върху бъдещите климатични прогнози", каза Липонен.

Интензивното затопляне в Арктика ще има не само силно въздействие върху местните общности и дивите животни, които разчитат на морския лед, за да ловуват, но и последици в световен мащаб.

Затоплянето в Арктика е причина за ледената вълна в САЩ?

Ледената покривка на Гренландия, за която скорошни проучвания предупреждават, че може да се приближи до "критичната точка" на топене, съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне океаните на Земята с около шест метра.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм

"Изменението на климата е причинено от хората. Със затоплянето на Арктика нейните ледници ще се стопят и това ще се отрази на нивото на световния океан", казва Липонен.

"Нещо се случва в Арктика и това ще се отрази на всички нас", добавя той.