Заради изключително горещото време в Германия горските пожари в източните провинции Бранденбург и Саксония отново се разгоряха във вторник сутринта. В южната част на Бранденбург повече от 150 пожарникари се борят с огъня на площ от около 800 хектара, предаде БГНЕС. 

Критична e ситуацията с пожарите в Гърция (видео)

Над 600 души местни жители са евакуирани заради огнената стихия.

Филип Хаасе, местен пожарникар, съобщи, че силните ветрове са затруднили ограничаването на пожара в района на Рефелд. Под пряка опасност е парк с ветрогенератори в района на пожара.

Според местните власти най-малко седем служители са ранени, шестима от тях са откарани в болница.

Изследователи предупредиха: Почти половината от територията на ЕС е застрашена от суша

Пожарникари се опитаха да потушат и пожар в Националния парк Саксонска Швейцария. Местните власти издадоха предупреждение за бедствие късно вечерта в понеделник. Във вторник сутринта 136 служители на пожарната все още продължаваха борбата с пожарите.

На други места в Европа също бушуват мощни горски пожари - в Гърция, например, продължава гасенето на пожара на остров Лесбос, и опасността от нови пожари остава висока. Огънят на Лесбос е унищожил около 1700 хектара земя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм