Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) искат да изпратят гигантско поле от мехурчета в Космоса, което отразява слънчевата светлина. Това ще намали температурата на Земята и може да обърне ефектите от изменението на климата, съобщава TCE.

В Япония разработват сграда с изкуствена гравитация

Идеята навява асоциации с плановете за промяна на света на лошите във филмите за Джеймс Бонд. И все пак Масачузетският технологичен институт смята, че това футуристично решение предлага шанс да се спре или дори да се обърне изменението на климата. Сноп от мехурчета с размерите на Бразилия може да отразява вредната радиация от слънцето, забавяйки затоплянето на нашата планета.

62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството

ОТРАЗЯВАЩА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Според учените ефектите от изменението на климата вече могат да бъдат обърнати, ако успеят да отразят 1,8 процента от слънчевите лъчи. И дори при по-малко от 1,8 процента, екипът очаква положителни резултати за смекчаване на глобалното затопляне.

„За разлика от други наземни решения за геоинженерство, като изпускане на газове в стратосферата за увеличаване на ефекта албедо (светлоотразителната способност на земната повърхност, бел.ред.), този метод не разрушава директно нашата биосфера. Следователно, той представлява по-малък риск за нашата вече крехки екосистеми“, казва MIT.

6 показателя, че изменението на климата наистина върви в грешна посока

ИЗПРАЩАНЕ НА МЕХУРИ В КОСМОСА

Масачузетският технологичен институт вече е достигнал точката на тестване на мехурчетата в подобни на Космоса условия при въздушно налягане от 0,0028 и -50 градуса по Целзий. Изследователите са се съгласили, че идеалният материал за мехурчетата е силиций. Все още не е известно колко дебел трябва да бъде външният слой и с какво вещество се надуват мехурчетата.

СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ БЛОКИРАТ СВЕТЛИНАТА

MIT се основава на идея на американския астроном Роджър Ейнджъл. През 2006 г. той измисли план за използване на панели в Космоса за отразяване на слънчевата светлина. Идеалното място за "поставяне" на тези панели е пространствената точка L1 Lagrangian. Това е зоната между Слънцето и Земята, където гравитационното привличане на двете маси се компенсира взаимно. Това е същото място, което MIT предвижда за своите космически мехурчета. Всичко, което остава, е да се измисли система, чрез която мехурчетата да се задържат на място.

НЕ Е СЪВСЕМ БЕЗОПАСНО

Такива радикални технологични решения за отразяване на слънчевата светлина не са лишени от опасности, предупреди група учени по-рано тази година. Невъзможно е да се предвиди какво точно ще направи по-малкото слънчева светлина и следователно понижаването на температурата за живота на земята. Съществува и въпросът как да се премахне охлаждането след достигане на желаната температура. Затова учените призовават правителствата да помислят за закони, ограничаващи тези технологии възможно най-скоро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм