Япония и строителна корпорация "Каджима" работят върху съвместно проучване за дизайн на жилищна сграда с изкуствена гравитация, която би могла да послужи в подготовката за живот на Луната и Марс, съобщи „Джапан таймс“, цитиран от БТА.

Учени от университета и специалисти от "Каджима" се опитват да преодолеят предизвикателствата, като изградят конусовидна жилищна сграда, която се върти и създава центробежни сили, постигайки нива на гравитация като тези на Земята.

Китай планира да отиде на Луната, Марс и много по-далеч

Гравитацията на Марс е 38 на сто от земната, докато тази на Луната е една шеста от земната. „Без гравитацията бозайниците вероятно няма да могат да се размножават и поколенията им може да не се развиват добре. Ако хората растат в среда на микрогравитация, телата им може да се променят и да не са в състояние да се изправят на Земята. Предлагаме жилищно съоръжение с изкуствена гравитация като ключова технология за подготовка на хората за живот в космоса", се посочва в прессъобщение на съвместния екип.

Япония планира да тества влакове без шофьор тази година

В зданието ще има минимални количества прясна вода, енергия, храна, почви и растителност, нужни за оцеляване, както и воден басейн по подобие на океан. Хората могат да живеят в тази затворена среда, подобна на Земята и ще излизат единствено, когато искат да изпитат микрогравитацията например на Луната или на Марс, обясняват учените.


Те ще разработят и прототип на система за обществен транспорт, свързваща Земята, Луната и Марс. Бъдеща подобна транспортна система също ще се нуждае от изкуствена гравитация, за да се сведат до минимум ефектите върху здравето по време на космическото пътуване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм