Катастрофата е „неизбежна“, освен ако не се предприемат незабавни действия. Това казва метеорологичният клон на ООН в нов доклад, излязъл през последните дни.

Бури в Канада взеха четири жертви (видео)

Предупреждението е по-остро от това, което IPCC заявява в своите доклади, но е последователно: нещо трябва да се промени сега, в противен случай ще преживеем безпрецедентни климатични бедствия в близко бъдеще. 

Изменението на климата излага на риск 4% от световния БВП

1. Океаните става все по-киселинни

Бюрото на ООН е особено загрижено за това, че океаните стават все по-киселинни. Киселият океан може да абсорбира по-малко CO2, което означава, че повече въглероден диоксид остава в атмосферата. Там парниковият газ причинява глобално затопляне. Накратко: изменението на климата прави океана по-топъл и по-кисел. А по-топлият и кисел океан влошава изменението на климата.

Торнадо удари част от Германия, има ранени (видео и снимки)

2. Нито едно правителство не спазва споразуменията 

COP26 в Глазгоу беше истинско събитие. Въпреки че не се получиха споразумения, както в Париж, беше ясно, че всички световни лидери са на мнение, че изменението на климата трябва да бъде спряно бързо. Те щяха разгледат климатичните планове, които сега са в сила, и да дори да ги затегнат.

Година по-късно изглежда, че нито една от 196-те държави не е представила конкретни планове за по-бързо намаляване на емисиите. Много е написано с молив, но все още липсва истински ангажимент. Вероятно войната в Украйна след руската инвазия, заедно с високата цена на газа, е една от причините на страните да отнема повече време за изпълняване на плановете за климата. „Но изменението на климата е хронична опасност“, предупреди президентът на COP26 Алок Шарма.

Глобалното затопляне застрашава половината от най-добрите плантации за кафе

3. Повече емисии на CO2 от всякога

Пандемията даде кратка почивка на световното население. Когато светът беше забавил темпо, емисиите на на въглероден диоксид бързо намаляха. За съжаление: толкова бързо, колкото паднаха, се и покачиха. В Европа сега емисиите на CO2 от икономиката на ЕС също са по-високи, отколкото през 2019 г. 

4. Отсичането на дърветата е голям проблем

Дъждовните гори са от съществено значение за баланса на CO2 на планетата. Милионите дървета абсорбират CO2, осигуряват безпрецедентно биоразнообразие и т.н. Но хората се нуждаят от земеделска земя и затова горите на Амазонка намаляват.

Април 2022 г. беше тъжен рекорден месец: бяха изсечени 1012 квадратни километра гора, два пъти повече, отколкото през април 2021 г. Това е увеличение, което не е постигано от 2016 г. Междувременно бразилският президент Болсанаро не прави нищо срещу тази сеч.

Учени търсят начини за намаляване на риска от природни бедствия

5. Големият бизнес е свързан основно с пари

Не е изненадващо, но разочароващо: гига инвеститорът „Blackrock“ обяви, че ще одобри по-малко предложения за климата на събранията на акционерите тази година. Причината? В крайна сметка ще струва твърде много пари. Въпреки че шефът на „Blackrock“ Лари Финк изпрати друго писмо през 2020 г. с намерението бизнесът да стане по-устойчив, практиката се оказва различна. В крайна сметка парите надделяват над всичко. Както каза Финк, „Ние предпочитаме устойчивите инвестиции не защото сме загрижени за околната среда, а защото сме капиталисти“.

Обезлесяването на амазонската джунгла заплашва ягуарите и харпиите

6. Липса на реколта 

Войната в Украйна показва колко уязвимо е снабдяването с храна в света; вече никъде не можем да си купим слънчогледово олио. Такива смущения ще настъпят в много по-голям мащаб през следващите десетилетия. Това сочи изчисление на Центъра за изследване на климата Woodwell.

Според проучването до 2030 г. ще има 4-5 пъти повече неуспехи в „хлебните кошници“. Тези кошници за хляб са области, където се произвеждат повечето от нашите зърнени храни. До 2050 г. пропаданията на реколтата ще бъдат 25 пъти по-чести. Това означава, че реколтата от ориз или зърно ще се проваля с всяка следваща година.

Причината: изменението на климата. По-високи температури, повече или по-малко валежи - това кара културите, които често са били отглеждани от векове, да виреят по-малко. Последствията са трудни за виждане. Глад, по-високи цени - какво ли не. Ако смятате, че инфлацията е висока сега, просто изчакайте, докато има година, когато всички големи реколти се провалят. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм