Ледниците в Швейцария са загубили повече от половината от обема си за по-малко от сто години, а дългото горещо лято тази година е ускорило разтапянето, показва ново проучване.

След поройните дъждове в Турция: Водите на Босфора станаха кални (видео)

Ледниците поддържат ски курортите и привличат катерачи и туристи през лятото, но също така са от съществено значение за водоснабдяването на Европа. Сега общностите в Алпите се тревожат за бъдещето си.

В Швейцария, на 3000 м над морското равнище, по дефиниция се очаква да има лед. Над село Ле Диаблере обаче, където оперира компанията за кабинков лифт Glacier 3000, сега има огромни площи с голи скали.

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Два ледника, Tsanfleuron и Scex Rouge, са се разделили, разкривайки земя, невиждана от хиляди години. 

„Вероятно сме първите хора, които стъпват тук“, казва Бернхард Чанен, който управлява компанията.

Чанен вижда как една от най-добрите атракции на Швейцария изчезва пред очите му. Сега ледът е натрошен от камъни, кал и локви. Промяната е драматична.

Климатичните промени водят до промени в икономиката

„Когато построихме този седалков лифт, трябваше да копаем седем метра в леда. Това беше преди 23 години“, обяснява той. „Вижте“, сочи той няколко метра по-нататък, „къде е сега ледникът“.

Учените наблюдават топенето на алпийските ледници от години. Съвместно проучване на Федералния технологичен институт в Цюрих и Швейцарската федерална служба за ландшафта сравнява топографски изображения на ледници от 30-те години на миналия век с тези от последните 10 години.

Как проблемите на климата и природата стигат до хората

Констатациите са в съответствие с дългогодишни доказателства, че ледниците в Европа се свиват и че има пряка връзка между загубата на лед и глобалното затопляне. Ледените шапки са особено чувствителни към промените в температурата, така че ако Земята се затопли, ледниците са първите, които забелязват и реагират, като се топят.

Мауро Фишер, глациолог от университета в Берн, отговаря за наблюдението на Tsanfleuron и Scex Rouge. Всяка година през пролетта той монтира пръти за измерване на леда и ги проверява редовно през лятото и есента.

62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството

Когато отиде да ги провери през юли, той беше шокиран. Ледът около пръчките се бе стопил напълно и те и лежаха на земята. 

Размразяването носи опасност със себе си. В известния курорт Цермат пътеките за катерене до Матерхорн трябваше да бъдат затворени, защото с топенето на ледниците скалата, която някога е била държана от лед, става нестабилна.

6 показателя, че изменението на климата наистина върви в грешна посока

Ричард Ленър, планински водач в Цермат, подобно на баща си и дядо си преди него, е прекарал по-малко време в изкачване това лято и повече време в ремонт или пренасочване на рискови пътеки. Той си спомня времената, когато е могъл да върви направо през ледника Горнер. Вече не.

Топещите се ледници разкриват отдавна пазени тайни. Това лято останките от самолет, разбил се през 1968 г., излязоха от ледника Алеч. Открити са и телата на алпинисти, изчезнали от десетилетия, но идеално запазени от леда.

Швейцарските езера пресъхват

Последствията от загубата на лед обаче са много по-мащабни от щетите върху местния туризъм или намирането на изгубени алпинисти. Ледниците често се наричат ​​водните кули на Европа. Те съхраняват зимния сняг и го освобождават внимателно през лятото, като осигуряват вода за реките и културите в Европа и за охлаждане на нейните атомни електроцентрали.

„Гладни камъни“ изплуваха от пресъхнали основни реки в Европа

Още това лято превозът на товари по река Рейн в Германия беше прекъснат, тъй като нивото на водата е твърде ниско за тежко натоварени баржи. В Швейцария умиращите риби се спасяват набързо от реките, които са твърде плитки и твърде топли.

Във Франция и Швейцария атомните електроцентрали трябваше да намалят капацитета си, тъй като водата за охлаждането им е ограничена.

Река Рейн пресъхва: Германската икономика е застрашена

Самуел Нусбаумер от Световната служба за наблюдение на ледниците вярва, че това е знак за това, което предстои.

Той казва, че настоящите прогнози предполагат, че до края на века единственият останал лед ще бъде високо в планините.

Природозащитници алармират, че ледниците в Ломбардия се топят

„Над 3500 м все още ще има малко лед след 100 години, но ако този лед изчезне, няма да има никаква вода повече."

Степента на загубата това лято съсредоточи умовете. Глациологът Мауро Фишер признава, че въпреки че е знаел, благодарение на наблюдението си, какво се случва, резултатът го е разстроил. 

От Хималаите до Арктика, топенето на ледниците се ускорява

„Сякаш топящите се ледници плачат. Високата планинска среда ни казва, че наистина трябва да се променим. Това ме натъжава наистина.“

В Glacier 3000 Бърнхард Ченън е започнал да опакова част от останалия лед в защитни покрития в опит да забави размразяването. Попитан дали се чувства безпомощен, той заяви:

Една трета от антарктическите ледници ще станат нестабилни при затопляне с четири градуса

„Можем да допринесем, но не можем да спрем топенето напълно, поне не на тази надморска височина за ледниците.“

В Цермат прадядовците на Ричард Ленър са се надявали, че ледниците няма да се простират твърде далеч в долината и да покрият пасищата им. През 19-и век е имало толкова много лед, че бедните швейцарски алпийски общности са издълбали части от него и са го продали на парижки хотели, за да поддържат шампанското студено.

Тези дни отдавна са отминали и никой не изпитва особена носталгия към тях.

Ледникът Перуника-великолепие и доказателство за климатичните промени

Но изобщо да няма ледници?

„Имаме проблем“, казва Ричард. "В цяла Европа, не е само тук горе в планините. Тези ледници, тази вода… не знам как ще живеем без ледниците."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм