Младите българи са все по-ангажирани с темите, свързани с природата и климата, но са нужни общи усилия, за да стигнат тези важни въпроси до повече хора. Това коментираха в ефира на Дарик Йорданка Славова от Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пламена Маринова от платформата „Климатека“, която превежда науката за климата на достъпен език.

Двете гостуваха в предаването „Властта на гражданите...или какво можем заедно“, за да разкажат как гражданските организации говорят за природата и климата и как успяват да въвлекат хората в тези теми.

За първи път имаме вицепремиер по климатичните въпроси

Йорданка Славова напомни, че коалиция „За да остане природа в България“, част от която е фондация „Биоразнообразие“, от години следи как всяка власт изпълнява исканията на неправителствените организации по важните теми, свързани с природата.

„За първи път виждаме целенасочена стартирала работа по важните теми през тези 6 месеца, защото си даваме сметка, че те отнемат време. Специално за „Натура 2000“ и няколко от наказателните процедури срещу България  - по тях имаше действия от страна на управляващите и част от тези процедури бяха прекратени“, коментира тя.

И добави, че много хора с активно отношение към защита на природата са излезли на протестите в подкрепа на правителството. „В нашата сфера никога досега не сме имали такова управление в МОСВ и регионалните му структури – стартираха много програми за младежи, за климат. Темата за климата никога не е била дневен ред на държавно ниво, а сега имаме вицепремиер по климатичните въпроси“, добави Йорданка Славова.

За климатичните лагери на фондация „Биоразнообразие“

В репортаж за предаването 27-годишният Атилла Марков разказа за участието си в образователния климатичен лагер в Сакар, който е организиран от фондация „Биоразнообразие“.

„Важен фактор в нашите лагери е възможността хората да се срещнат с експерти - така хората си дават реална сметка на терен за климатичните промени и ефекта от тях“, коментира Йорданка Славова.

И обясни, че в тези лагери се включват млади хора между 18 и 35 години. Като на тях идват хора с различни интереси, не само в областта на природните науки.

Заедно с експерти „Климатека“ превежда темите на достъпен език

Пламена Маринова коментира, че климатичните теми понякога са твърде научни и звучат далечно на хората, затова амбицията на „Климатека“ е да търси експерти, които да превеждат тези теми на хората.

По думите й качествената информация и образованието са първата стъпка към правилните действия – от страна на властта, на бизнеса и на хората.

Промените на климата влияят на всяка една част от живота ни, подчерта Пламена Маринова. И добави, че експертите в екипа на платформата се опитват да дават отговор на всички въпроси, които вълнуват хората по тази тема – от това как земеделението влияе на климата, през влиянието върху здравето на хората, до темата за храните и продоволствената сигурност.

„Често се фокусираме върху бедствията, които са следствие на климатичните промени, а трябва да се съсредоточим върху причините“, напомни още тя.

Младите – по-ангажирани с проблемите на климата

„Младите хора са по-ангажирани и по-чувствителни към проблемите на природата. „Много различни образователни платформи, които не са специални природозащитни организации като „Заедно в час“, като „Кан академия“ организират такива дейности в училище и често ни канят“, разказа Йорданка Славова.

Според Пламена Маринова през последните две години се вижда възход на комунакацията по темата. Младите хора са по-ангажирани по темата, точно защото осъзнават, че това е тяхното бъдеще, добави тя.

„Климатека“ работи с около 25 експерти, като се опитва да направи мост между учените и журналистите. „Призивът ми е учени и експерти да се включват в нашата общност, за да покриваме повече теми и хората бъдат по-добре информирани“, добави тя.

До 30 юни се събират номинации за Годишните награди за Биоразнообразието

Йорданка Славова напомни, че Българска фондация „Биоразнообразие“ организира за 11-ти път Годишните награди за Биоразнообразието. До 30 юни всеки има възможност да изпрати своите номинации в шест категории, сред които са най-успешна кампания, активист, журналист, отговорен бизнес и политик.

„Понякога кампаниите са дълги процеси и се изисква много сърце да се бориш години наред за кауза. Искаме да забележим положителните примери и да се вдъхновим от тях“, каза Йорданка Славова.  

Тя напомни, че в момента има финансираща програма за журналисти, която фондация „Биоразнообразие“ прави в партньорство с „Климатека“ и АЕЖ за задълбочено проучване на климатичните промени. Чрез нея журналисти могат да получат финансиране до 1 000 лева, за да направят по-задълбочени репортажи.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg