В средата на лятото подобни сцени са изключителна рядкост, а в началото на март са безпрецедентни. Лак дьо Монбел в Югозападна Франция е празен на повече от 80%, лодките на местния ветроходен клуб са заседнали на изсъхналите му кафяви брегове, пишат от The Guardian.

В Северна Италия туристите могат да стигнат пеша до малкия остров Сан Биаджо, до който обикновено се стига само с лодка, от брега на езерото Гарда, където нивото на водата е със 70 см по-ниско от средното. В Алпите има 63% по-малко сняг от обичайното.

Големите победители в конкурса за Екокод по програма „Екоучилища“ са от Ботевград, Карнобат и Троян

В Германия плитките води на река Рейн вече нарушават движението на баржите, като принуждават корабите, пътуващи към Централна Европа, да се товарят с половината от капацитета си, а в Каталуния, където вече три години няма вода, Барселона спря да полива парковете си.

След най-сухото лято от 500 години насам голяма част от Европа е обхваната от зимна суша, предизвикана от климатичните промени, която води до нарастваща загриженост сред правителствата за сигурността на водата за домовете, фермерите и фабриките на континента.

В публикувано през януари проучване на Технологичния университет в Грац, Австрия, чиито учени са използвали сателитни данни, за да анализират запасите от подземни води, се стига до заключението, че Европа е в суша от 2018 г. насам и положението с водата в нея вече е "много несигурно".

Торстен Майер-Гур, един от изследователите, заяви: "Никога не бих си представил, че водата ще бъде проблем тук, в Европа, особено в Германия и Австрия. Всъщност, тук вече се появяват проблеми с водоснабдяването. Трябва да се замислим за това."

Планета в планетата: Учените потвърдиха съществуването на твърда структура в земното ядро

Миналата година Световната служба за атрибуция на времето заяви, че сушата в северното полукълбо е поне 20 пъти по-вероятна заради предизвиканото от човека изменение на климата, като предупреди, че подобни екстремни периоди ще стават все по-чести с глобалното затопляне.

Андреа Торети, старши научен сътрудник в Европейската обсерватория за сушата, заяви: "Това, което е необичайно, е повторяемостта на тези събития, тъй като вече преживяхме тежка до екстремна суша преди година и още една през 2018 г.

"Ясно е, че в някои части на Европа липсата на валежи и сегашният дефицит са такива, че няма да е лесно нивата на водата да се възстановят преди началото на лятото", каза Торети пред Euronews. Експертите заявиха, че следващите месеци ще бъдат решаващи.

Картата на настоящите засушавания в Европа от програмата на ЕС "Коперник" показва предупреждения за ниски количества валежи или почвена влага в райони на Северна и Южна Испания, Северна Италия и Южна Германия, като почти цяла Франция е засегната.

Хъбъл засне мистериозни „спирали“, плъзгащи се по пръстените на Сатурн (видео)

Наскоро Франция отбеляза 32 дни без значителни валежи, което е най-дългият период от началото на записванията през 1959 г., а държавният синоптик Météo-France заяви, че поне до края на месеца не се очакват значителни валежи.

Симон Мителбергер, климатолог, заяви, че през миналия месец във Франция са паднали около 75 % по-малко дъждове от обичайното за февруари, което е продължение на целогодишната тенденция. През девет от последните 12 месеца валежите са били с до 85% под нормата, добави той за France Info news.

Френският научноизследователски център CNRS заяви, че чрез сравняване на засушаванията преди 1945 г. и след 1945 г. е установил, че сушата от миналото лято е причинена от антропогенни климатични промени, а тази зима показва "същите характеристики".

Местните власти във всичките седем големи речни басейна в страната получиха нареждане да започнат да налагат ограничения на водата, тъй като правителството работи по кризисен план за справяне с недостига, който според него неизбежно ще доведе до "проблеми с недостига на вода" през тази година.

Министърът на екологичния преход Кристоф Бешу предупреди, че през следващите години Франция ще трябва да се справи с до 40% по-малко вода, като добави, че страната вече е в "състояние на тревога" и ограниченията в някои райони са напълно оправдани.

"Ситуацията е по-сериозна, отколкото миналата година по това време", каза Бешу. На хората в четири южни департамента е забранено да пълнят басейни или да мият колите си, а земеделските производители трябва да намалят потреблението си на вода до два пъти.

Малко известната история на шампанското

Повтаряйки термините, които използва, за да опише енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, френският президент Еманюел Макрон призова тази седмица за "план за трезвост" за пестене на вода и предупреди, че "времето на изобилието" е приключило.

"Всички ние ще трябва да бъдем внимателни", каза той. Сред плановете на правителството са модернизиране на напояването в селското стопанство, което представлява до 80% от потреблението през лятото, увеличаване на рециклирането на отпадъчни води и намаляване на загубите поради течове.

От януари 2022 г. цяла Испания е в състояние на суша, но запасите от вода в Каталуния са спаднали дотолкова, че тази седмица властите въведоха закони, включващи 40% намаляване на използваната вода за селското стопанство, 15% намаляване за промишлени нужди и намаляване на средното дневно количество на жител от 250 литра на 230 литра.

Рубен дел Кампо, говорител на държавната метеорологична агенция Aemet, заяви, че ситуацията не показва признаци на подобрение през следващите месеци. Според него най-засегнатите райони са северната част на страната, както и части от Андалусия и южната част на Кастилия-Ла Манча.

Насекоми биороботи ще могат да спасяват оцелели от земетресения

Запитан за ролята на глобалното затопляне, Дел Кампо заяви, че макар сушата винаги да е била естествено явление поради географското положение на Испания, през последните десетилетия се наблюдава промяна.

"Забелязахме, че сушите в южната част на Испания продължават по-дълго, а когато дойдат дъждовете, те са по-кратки, но по-интензивни", каза той. "Разпределението е лошо. Когато дъждовете са силни, те са по-малко полезни за пълнене на резервоарите и поливане на полетата, които се нуждаят от по-мек дъжд."

През януари министърът на околната среда на Испания Тереса Рибера предупреди за неизбежната реалност на климатичната криза, като заяви, че страната трябва да бъде подготвена за "много по-дълги цикли на екстремна суша и периоди на невероятно тежки наводнения".

Средното количество налична вода е намаляло с 12% от 1980 г. насам, отбеляза Рибера, а прогнозите сочат, че до 2050 г. то ще намалее с още 14% до 40%. "Не можем да разчитаме единствено на дъждовете, когато става въпрос за гарантиране на снабдяването с питейна вода или вода за икономически цели", каза тя.

Откриха лекарство срещу хълцане (видео)

През януари ръководеното от социалистите правителство на Испания одобри план на стойност 23 млрд. евро за защита и подобряване на водоснабдяването чрез инвестиции в области като инфраструктура, пречистване на водата, модернизация на напояването и управление на риска от наводнения.

Съобщава се, че правителството на Италия се готви да създаде работна група, включваща "суперкомисар" и служители от няколко министерства, за да се справи с последиците от тежката суша, която вече започва да оказва влияние върху селското стопанство.

Нивото на водата в река По, най-дългата река в страната, която захранва няколко северни и централни региона, е с 61% по-ниско от нормата за февруари. Макар че последните валежи са намалили донякъде натиска, министърът на околната среда и енергийната сигурност Жилберто Пишето предупреди миналата седмица, че в някои райони може да се наложи да се въведе ограничение на потреблението на вода.

"Проблемът със засушаването е сериозен", каза той пред Corriere della Sera. "Имахме само половината от средното количество сняг. Оказахме се с водни пътища, езера и резервоари в много критично състояние, а хидроенергийните басейни са в изключително затруднено положение."

Националният съвет за научни изследвания на Италия (CNR) заяви миналия месец, че през 2022 г. валежите в северната част на страната са били с 40% по-малко от средното, като добави, че липсата на валежи от началото на 2023 г. е била "значителна".

Астрономи откриха планета, която не би трябвало да съществува

Един от водещите метеоролози, Лука Меркали, заяви, че Италия ще избегне повторение на екстремната суша от миналото лято, само ако през пролетта има обилни валежи. "Това е последната надежда", каза той. "Ако нямаме пролетни дъждове в продължение на две последователни години, това ще се случи за първи път в историята".

В Централна и Северна Европа липсата на валежи досега се наблюдаваше главно в алпийските региони, където зимните туристи се сблъскаха с безснежни ски писти.

В австрийската провинция Тирол, например, градовете Ландек и Ройт са измерили най-сухата си зима в историята, докато в някои части на Швейцария общините отново трябваше да призоват гражданите да пестят вода, след като вече направиха това миналото лято.

Учените обаче предупреждават, че въздействието на зимната суша най-вероятно ще се усети в по-ниските региони на Германия и Австрия през следващите месеци: по-малкото сняг през зимата означава по-малко вода за топене, която да захранва реките в Централна Европа през топлите месеци.

Каква е разликата между “джендър” и “пол”

"Днешният недостиг на сняг може да се превърне в утрешната лятна суша", казва Мануела Брунер, професор по хидрология и климатични въздействия в университета ETH в Цюрих.

Метеорологът Йозеф Айцингер от Института по метеорология и климатология във Виена заяви пред информационната агенция DPA: "Ако времето през тази пролет е подобно на това през 2022 г., засушаването ще се увеличи значително." Той посочи исторически ниските нива на водата в езерото Нойзидл - ключов водоизточник, разположен на границата между Австрия и Унгария.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм