Най-важната среща за климата в света, която започна на 30 ноември, се състои в Обединените арабски емирства (ОАЕ) - един от десетте най-големи производители на петрол в света. COP28 е най-голямата среща на световните лидери през годината. Там са крал Чарлз III и Риши Сунак, както и десетки други световни лидери и около 70 000 други участници.

Домакинството на конференция за климата в петролна държава вече беше спорно - но доказателствата на Би Би Си, че екипът на ОАЕ е планирал да използва преговорите за климата преди COP28, за да сключи сделки за петрол и газ, засилиха опасенията. И така, може ли срещата на върха в една от най-богатите петролни държави в света да доведе до значими действия по отношение на изменението на климата?

Участничката в кампанията Грета Тунберг заяви, че тези срещи на върха на ООН за климата са просто "бла-бла-бла" - т.е., само приказки и никакви действия. Но ако процесът на COP не съществуваше, със сигурност щяхме да искаме нещо подобно.

Представете си за момент, че сте извънземно, което посещава Земята. Откривате, че планетата е изправена пред потенциална катастрофа, причинена от действията на хората, живеещи на нея. Първото нещо, което би казал този извънземен, е: "Всички вие трябва да се съберете и да се споразумеете как да разрешите проблема". Но постигането на напредък е трудна задача. Може би ще се изненадате, когато разберете, че за първи път светът се е съгласил да намали емисиите на парникови газове, които причиняват изменението на климата, едва преди осем години на COP21 в Париж, пише Би Би Си.

Близо 200 държави се ангажираха да задържат повишаването на глобалната температура "доста под" 2С и да "положат усилия" за ограничаването ѝ до 1,5С - според учените от ООН това е от решаващо значение за избягване на най-опасните последици от изменението на климата. Това споразумение от Париж през 2015 г. беше голяма крачка напред и предизвика "почти всеобщи действия в областта на климата", твърди ООН. Това е помогнало да се намали нивото на затопляне, което светът може да очаква. Но светът все още не действа с темпото, необходимо за постигане на целите от Париж, потвърждава неотдавнашен доклад на ООН.

Опитът да се справим с този проблем ще бъде един от най-важните въпроси на конференцията. На първо място в дневния ред е опитът да се постигне споразумение, което да направи по-всеобхватни обещанията за действие, които правителствата дават - известни на жаргона на ООН като "национално определени приноси" или NDC. Идеята е ангажиментите да стават все по-смели с течение на времето - подобно на гратисен механизъм, който необратимо увеличава амбицията.

Надеждата за COP28 е да се постигне съгласие, че NDC трябва да бъдат разширени, за да обхванат емисиите от всички икономически дейности - включително храните и земеделието, например. Също така ще се направи опит - и това е далечна перспектива - държавите да бъдат накарани да носят малко повече отговорност за обещанията, които дават. Понастоящем Парижкото споразумение не може да принуди страните да направят каквото и да било - в процеса на ООН всички действия са доброволни.

Друг ключов въпрос ще бъдат паричните средства. Ще се говори много за това кой на кого плаща за какво. Добрата новина е, че технологиите за възобновяеми енергийни източници като вятърната и слънчевата енергия значително поевтиняха и в много случаи произвежданата от тях електроенергия е по-евтина от тази от изкопаеми горива. Една от целите на ОАЕ е да накара света да се ангажира с утрояване на световния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. - това вече е договорено от САЩ, Китай и други страни от Г-20. Освен това ОАЕ искат да се постигне споразумение за удвояване на темповете на подобряване на енергийната ефективност до 2030 г.

Тези мерки изискват големи първоначални инвестиции, макар че могат да доведат до икономии в дългосрочен план. А подготовката и справянето с последиците от изменението на климата, за които вече знаем, че ще настъпят, ще струват трилиони долари. В основата на тези дискусии е дълбокото неравенство, което разделя света. Повечето богати страни забогатяха чрез изгаряне на изкопаеми горива.

По-бедните страни твърдят, че сега по-богатите държави трябва да използват част от тези пари, за да им помогнат да станат по-екологични и да се справят с последиците от изменението на климата, които богатият свят е създал. Дългогодишното обещание на развитите страни да намират по 100 млрд. долара годишно, за да помагат на развиващите се страни в борбата с изменението на климата - първоначално обещано до 2020 г. - изглежда най-накрая е изпълнено. Очаквайте също така доказателства, че големите световни институции като Световната банка и Международния валутен фонд се поддават на натиск да променят правилата си за отпускане на заеми, за да помогнат за притока на пари.

Но не всичко ще бъде просто. Големият успех на COP27 в Египет през 2022 г. беше споразумението за създаване на нов фонд "Загуби и щети", който да помогне за справяне с климатичните бедствия в най-бедните страни. Но кои държави - ако изобщо има такива - ще вложат пари във фонда? Европейският съюз посочи, че ще отвори портфейла си, но какво ще кажат САЩ и други големи икономики? Китай, Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив все още се определят като развиващи се страни за целите на КС и следователно не са задължени да плащат в подобни фондове - голяма ябълка на раздора.

И накрая, можем да очакваме завръщането на старата любима игра на COP - играта "намаляване или спиране". Това е въпросът за езика, който се използва за описание на дългосрочните амбиции на света по отношение на "неутрализираните" изкопаеми горива - въглища, нефт и газ, които се изгарят без технологии за улавяне на техните емисии. С други думи, трябва ли светът да се стреми към постепенно намаляване на производството и използването на замърсяващи изкопаеми горива с течение на времето ("поетапно намаляване") или да постави пълна крайна дата ("поетапно спиране") - и кога трябва да стане това?

Въпросът е особено подходящ тази година, когато конференцията се провежда в петролна държава, която планира да увеличи капацитета си за производство на петрол. Председателят на COP28 Султан ал Джабер иска да се постигне "поетапно намаляване", но се очаква много страни, включително тези от ЕС, да настояват за пълно "поетапно спиране".

Колкото и учудващо да изглежда, светът все още не се е ангажирал официално с нито едно от двете. Въпреки предупрежденията, че в момента се произвеждат или се изграждат много повече изкопаеми горива, отколкото могат да бъдат изгорени, ако светът иска да ограничи затоплянето до 1,5C.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм