„Убийци“ и „престъпници“. Това са само малка част от заплахите и обидите, отправени през последните месеци към метеоролозите от AEMET, националната метеорологична агенция на Испания. Те идват през социалните мрежи, уебсайта на организацията, писма, телефонни обаждания, дори под формата на графити, изписани на една от сградите на организацията.

“Конспиративни теории, параноидни разстройства, кръчмарски патриотизъм”. Проблемът не е в боята

Злоупотребите и тормозът "винаги са се случвали" срещу учените на агенцията, казва пред Си Ен Ен Естрела Гутиерес-Марко, говорител на AEMET.

Но напоследък се наблюдава бързо нарастване, което съвпада с екстремните метеорологични условия в Испания. Тежката суша е довела до намаляване на водните нива до тревожно ниски нива, което се изостря от рекордните температури през април.

През април AEMET публикува видеоклип в Twitter, в който призовава за прекратяване на тормоза и моли за уважение. Намеси се дори правителството. Тереса Рибера, министърът на екологичния преход на Испания, публикува в Twitter публикация в подкрепа на агенцията: Време е да кажем "достатъчно". Лъжите дават крила на конспирациите и страха, обиждат... Време е да кажем "достатъчно".

Учени построиха къща от бетон и използвани памперси

Тормозът към метеоролозите от страна на привържениците на теориите на конспирацията и отрицателите на климатичните промени не е явление, случващо се само в Испания.

Националните метеорологични служби, метеоролозите и комуникаторите по въпросите на климата в страни от САЩ до Австралия казват, че се сблъскват с нарастващ брой заплахи и обиди, често около обвиненията, че преувеличават, лъжат или дори контролират времето.

В случая с Испания голяма част от троловете се въртят около преекспонирането на една стара теория на конспирацията - така наречените "химически следи".

Под много от публикациите на агенцията в Twitter, особено тези, които се отнасят до по-екстремни метеорологични условия, потребителите публикуват изображения на синьо небе, пресечено от мъгляви бели следи. Те лъжливо твърдят, че следите съдържат коктейл от химикали, които изкуствено манипулират времето - не позволяват да вали и причиняват климатични промени.

“Реорганизация заради климата”. Милиарди хора може да се преместят заради високи температури

Теорията е категорично отхвърлена от учените.

Самолетите наистина изпускат следи от пара, наречени контрасти, съкратено от кондензационни следи, които се образуват, когато водната пара се кондензира в ледени кристали около малките частици, изпускани от реактивните двигатели.

Но учените са категорични - няма доказателства за съществуването на "химически следи".

"Едно от най-трудните преживявания"

През април метеорологът Исабел Морено написа в Туитър: "Дъждът пропуска Испания", с изображение на дъждовна ивица, простираща се в Европа, но пропускаща почти изцяло Испания. Тя беше напълно неподготвена за реакцията.

"Това беше едно от най-трудните преживявания в социалните медии в живота ми", казва Морено, която се включва в испанския телевизионен канал RTVE. "Получих ХИЛЯДИ отговори на един (очевидно) безобиден туит", каза тя в имейл до CNN.

Много от тях я обвиниха, че прикрива манипулация на времето.

"Не ни вземайте за идиоти", казва един от тях. "Те ни изсушават, а вие сте говорител на тези, които го правят", каза друг. И още, и още.

Кактуси и фалшиви банани. Какво ще ядем след години?

Въпреки че имаше и много подкрепящи съобщения, беше страшно, казва Морено. "Никога не съм виждала нито такова количество отговори, нито такова ниво на агресия". Отнело ѝ дни, за да може отново да влезе в Twitter, без да се чувства притеснена или стресирана.

Във Франция метеоролозите бяха обвинени, че преувеличават сушата и горещините в страната.

Météo France, френската национална метеорологична служба, заяви, че съобщенията на агенцията са "обект на все по-редовни атаки", заяви говорител на Météo France пред Си Ен Ен.

Дезинформацията за климата в социалните медии е особено разпространена, каза той. Тя "изглежда се разраства както по отношение на броя на атаките, насочени срещу научни публикации, така и по отношение на все по-агресивния тон на обидите".

В Австралия Бюрото по метеорология е бомбардирано от критики за отчитането на температурните рекорди, като се твърди, че те са завишени, за да изглеждат климатичните промени по-лоши. Говорителка на БМО нарече тези твърдения неточни. "Бюрото прозрачно докладва и предоставя достъп до своите много големи записи на климатични данни", каза тя.

Икономична кухня: Остатъци, които изхвърляте, а можете да сготвите

В Обединеното кралство пък метеоролозите съобщиха за безпрецедентни нива на онлайн тормоз по време на миналогодишната рекордна гореща вълна, която доведе до първото в историята "червено предупреждение" за горещини.

"Тъй като учените съобщаваха тази информация, те бяха обвинявани, че подтикват към държавна истерия", заяви пред Си Ен Ен Лиз Бентли, главен изпълнителен директор на Кралското метеорологично дружество.

Метрологичната служба дори беше обвинена, че е променила цветовата гама на картите си, за да изглеждат по-драматични. "Не сме го правили, просто беше много горещо", каза Оливър Клейдън, служител по комуникациите в Метрополитен, пред Си Ен Ен.

Американските метеоролози и специалисти по въпросите на климата не са избегнали нападките и конспирациите.

"Всеки път, когато пишех за глобални теми, като например годишния доклад за температурата, секцията с коментари се пълнеше с политически подмятания и конспиративни теории", казва Елиза Рафа, метеоролог в предаването Queen City News, базирано в Шарлот, Северна Каролина.

Глобалното затопляне за първи път ще премине ключовата граница от 1,5°C

Като жена в медиите тя по-често получава коментари за външния си вид, отколкото за данните, които съобщава, казва тя пред Си Ен Ен.

Дженифър Франсис, старши научен сътрудник в Центъра за изследване на климата "Удуел", каза, че напоследък наблюдава нарастване на злоупотребите.

"Почти всеки ден получавам многобройни коментари за моето невежество и за климатичната алармистика", казва тя пред Си Ен Ен.

Ерозия на доверието

Някои експерти по дезинформация прокарват пряка линия от конспирациите, които процъфтяха по време на пандемията от Ковид - когато експертите се сблъскаха с множество злоупотреби - до разрастването на климатичните конспирации.

Хората се нуждаят от "актуални" теми, върху които да закачат тези теории, казва Александър Лопес-Борул, преподавател в катедрата по информационни и комуникационни науки в Universitat Oberta de Catalunya в Испания.

Тъй като Ковид-19 изчезва от заглавията на вестниците, изменението на климата се превърна в силна тема за обединение. Наблюдава се голямо увеличение на "обидите, насочени към всички организации, свързани с времето", казва той.

Изолация от конопен бетон – устойчива и екологична алтернатива

"Това е логична еволюция на по-широката тенденция около отблъскването на институциите и ерозията на доверието", казва Джени Кинг, ръководител на отдел "Изследване на климата и политиката" в Института за стратегически диалог, мозъчен тръст, фокусиран върху дезинформацията и екстремизма.

Този вид конспирации обикновено се основават на идеята, че дадена група "използва претекста за изменението на климата или претекста за решаване на въпроси на обществената политика, за да осъществи някаква коварна цел", каза тя.

А времето е лесен начин за проникване. Много от аспектите на науката за климата могат да изглеждат много технически или абстрактни, но времето е нещо, с което хората си взаимодействат често, каза Кинг.

"Това е много по-непосредствен начин да се привлече по-широка аудитория към този скептицизъм... да се посеят семената на съмнението срещу климатичната програма като цяло", каза тя.

Ролята на метеоролозите в обясняването на това как изменението на климата влияе на времето, особено на екстремните метеорологични условия, е особено важна тема.

Екстремното време може да бъде тревожно, особено когато има последствия и жертви, като например ограниченията на водата в Испания.

Климатичните промени: 4 неща, които можете да направите за вашия въглероден отпечатък

Теориите на конспирацията подхранват този страх, като предлагат просто, примамливо обяснение - каза Лопес-Борул. По-лесно е да повярваш, че изменението на климата е фалшиво, или че е манипулация на влиятелни хора, отколкото да се ориентираш в сложния проблем и какво означава той за обществото.

"Промяната е трудна и страшна", казва Франсис. "Просто се опитвам да си върша работата. Трудно е да се борим с конспиративните теории, когато те се появят. Някои експерти казват, че предлагат прости графики и опровержения, когато могат, но се опитват да игнорират тези, които идват недобросъвестно".

Дъг Макнийл, климатолог и статистик в Центъра Хадли на Метрополитен, изследователски център в Обединеното кралство, заяви, че като учен приветства предизвикателствата. "Ако хората представят по-добри доказателства и вие промените мнението си, това е добре", каза той.

Но напоследък няма такъв опит. "Тези хора не представиха по-добри доказателства", каза той. "Те дойдоха, за да ни спрат да говорим за науката за климата." Сега той разчита много повече на бутона за блокиране.

Морено повтори това. "Намирам, че е много трудно да променя съзнанието на хора, които наистина имат силни убеждения в тези конспирации", каза тя. По-лесно е да се предотврати зараждането на тези идеи у хората, като се преборим с митовете и обясним как функционира атмосферата, добави тя.

Летище София планира въглеродна неутралност до 2036 г.

Този вид комуникация може наистина да помогне, каза Кинг. Някои от най-добрите инициативи са, "когато медиите или научните институции наистина се опитват да демистифицират процеса на изготвяне на данни от обществен интерес", каза тя.

Кинг се тревожи за въздействието на тези конспирации върху политиката за климата. "Ако искаме да приложим някакви политики, амбициозни или не, свързани с екологичната програма и с острата криза на изменението на климата, сега изглежда, че това ще се появи на дневен ред", каза тя.

Лопес-Борул се надява, че метеоролозите и комуникаторите на климата ще продължат да работят и няма да бъдат изтласкани от онлайн пространството.

"Отговорът не е да изчезнат или да закрият профилите си в социалните медии... те трябва да останат в тях, защото са наистина полезни", каза Лопес-Борул.

Но тъй като климатичната криза предизвиква по-екстремни метеорологични условия, тормозът може да се увеличи още повече.

А това се отразява негативно, казва Рафа. "Мисля, че е лесно за хората да забравят, че съм човек. Някои от тези коментари могат да бъдат болезнени. Аз просто се опитвам да си върша работата."

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм