Справянето с изменението на климата ще изисква от световните лидери да предприемат действия на глобално ниво, пише Би Би Си.

Ние като като индивиди обаче, също допринасяме за вредните емисии. Ето някои неща, които можете да направите, за да намалите личното си въздействие.

Летище София планира въглеродна неутралност до 2036 г.

1. Изолирайте дома си

От инсталирането на термопомпа, до намаляването на отоплението, има куп промени около дома, които могат да помогнат на планетата.

Преминаването от отоплителна система, захранвана с газ или нафта, към електрическа термопомпа има значителна разлика“, според д-р Нийл Дженингс, академик от Imperial College London.

Ежедневно изключването на осветлението и уредите, когато не се използват, може да ни помогне да спестим пари, като същевременно намалим въздействието си върху изменението на климата.“

Климатът се превръща в заплаха за австралийските винари

Подобряването на изолацията на нашите стени, тавани и прозорци може да намали загубата на топлина от нашите домове и количеството енергия, необходимо за отоплението им.

Защитата от течения е една от най-евтините и ефективни форми на изолация, според Energy Saving Trust (EST). Това включва запечатване на пролуки, които пропускат студен въздух навътре и топъл въздух навън, като например около прозорци, врати или первази.

Преминаването към доставчик на зелена енергия или зелена тарифа може значително да намали въглеродния отпечатък на вашето домакинство, но неотдавнашното увеличение на цените на едро на енергията, изострено от войната в Украйна, означава, че много доставчици са оттеглили офертите си.

Парниковият ефект и климатичните промени забелязани още през 19 век

2. Намалете хранителните отпадъци и... месото

Животновъдството създава 14% от всички парникови газове в световен мащаб, като говедата са с най-голям принос.

Най-простият и най-ефективен начин да ограничите въздействието си е да намалите месото и млечните продукти в диетата си, особено червеното месо като агнешко и говеждо.

Добри новини за веганите, очевидно, но има и други съображения, които трябва да се вземат под внимание.

Това не е просто въпрос на „маркиране на отделни продукти като добри или лоши“, казва биологът проф. Маргарет Гил от университета в Абърдийн.

Поредната криза на Европа: Недостиг на вода

Тя казва, че въглеродният отпечатък на всяка дадена храна също зависи от това как е произведена, откъде идва и дали е в сезона си.

Д-р Джонатан Фоли, който проучва решенията за изменението на климата, казва, че можете да спестите пари и да намалите отпадъците, като правите по-малки порции и запазвате остатъците за по-късно у дома.

Светът изхвърля между 25% и 30% от храната си, според Програмата за действие за отпадъци и ресурси. Между 8-10% от глобалните въглеродни емисии са свързани с неконсумирана продукция, според доклад на ООН.

Радев: Достигнали сме до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето зелено бъдеще

3. Карайте по-малко, летете по-малко

Транспортът е отговорен за почти една четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид.

Животът без автомобили може да е „най-въздействащото нещо, което можем да направим, за да намалим емисиите си от транспорта“, според д-р Дженингс .

Спирането на употребата на колата обаче не е възможно за всеки, особено ако живеете в район без добър обществен транспорт или сте с увреждания.

ЕС и Норвегия създадоха „Зелен алианс“

Малките стъпки все още оказват влияние, като ходене пеша и колоездене до местните магазини или споделяне на пътуване с кола с приятели или съседи.

Електрическите автомобили стават все по-разпространени, но те все още са непосилно скъпи за някои хора и инфраструктурата за зареждане е ограничена на места.

Вътрешните полети имат най-големи емисии на човек на километър. Пътуванията с влак могат да имат по-малко от една пета от въздействието на вътрешния полет.

Соларен кемпер - бъдещето на екологичните пътувания (видео и снимки)

За тези, които летят много, намаляването на броя на полетите ще направи значителна разлика в личния ви отпечатък“, казва д-р Дженингс.

4. Помислете преди да купите

Необходими са 3781 литра вода, за да се направи един чифт дънки, според Програмата за околната среда на ООН, като се вземат предвид производството, транспортирането и прането на памук.

Можете да ограничите въздействието си, като поправите дребни дефекти в дрехите, вместо да ги замените, дарите, вместо да изхвърлите, и изберете по-висококачествени артикули, които смятате, че ще издържат по-дълго.

Историята на първата слънчева електроцентрала в света

Все по-голям брой компании предлагат дрехи под наем, което помага за намаляване на отпадъците в модната индустрия. Можете също така да опитате да купите втора употреба.

Изборът на правилните домакински уреди също може да има положителен ефект върху вашия въглероден отпечатък. Д-р Дженингс предлага да се уверите, че купувате най-енергийно ефективните продукти.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм