Достигнали сме до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето зелено бъдеще. Това коментира президентът Румен Радев при откриването на енергийна конференцията в столицата. Той посочи, че зеленото бъдеще на енергетиката изисква жертви и те се изразяват в по-високата цена на енергията. 

ЕС и Норвегия създадоха „Зелен алианс“

„Виждаме, че служебното правителство успя да реши стратегически важни за страната ни държави и в момента, което и правителство да дойде може спокойно да гради едно щастливо бъдеще, защото за следващите 15 години базовите проблеми са решени“, каза още Радев.

България се присъедини към Европейския алианс за батерии

„Днешният форум надхвърля далеч параметрите на дебата за кръгова икономика, за опазване на околната среда и т.н. Този дебат е за нивото на нашите амбиции – национални, регионални и съюзнически – къде искаме да видим нашия регион и ЕС на общата енергийна икономическа рамка. Това ще зависи именно от нашите решения, които ще вземем днес за бъдещето на нашите зелени политики. Много е важно какво ще се реши тук, защото политиците могат да имат визията, но реалната икономика и бизнес ще кажат къде ще ни отведе и как. Дебатът ще ни помогне да видим къде се намираме и къде трябва да отидем. Няма европеец, който да не желае да живее в зелена, чиста, екологично съобразна страна. Ние трябва да подходим към тази зелена трансформация и да разберем, че това е трансформация на начина ни на живот“, каза още Радев.

Соларен кемпер - бъдещето на екологичните пътувания (видео и снимки)

„През последната година енергетиката беше в центъра на всички събития основно с енергийната криза и стремежа за декарбоницазия. Сега е ясно, че декарбонизацията може да се случи само чрез енергетика“. Това каза и служебният енергиен министър Росен Христов. „В края на 2022г. представихме визия за развитието на енергетиката и оттогава получаваме въпроси защо смятаме да инвестираме в различни източници на енергия. Всички питаха какво ще я правим тази енергия, затова организирахме и тази конференция, посветена на зеления преход“, каза още Христов. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм