България се присъедини към Европейския алианс за батерии. Алиансът е институция, създадена от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа.

С присъединяването си страната ни ще стане част от индустрия, която се очаква да генерира годишни приходи на стойност 250 милиарда евро от 2025 г. нататък, която е свързана с технологиите за декарбонизация – системите за съхранение на енергия и електромобилност, където 100% от производството отива за износ.

Соларен кемпер - бъдещето на екологичните пътувания (видео и снимки)

Над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, от минното дело до рециклирането, са обединени в Европейския алианс за батерии. Тяхната обща цел е изградят устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии.

На церемонията по подписване на декларацията за присъединяването ни към Организацията, президентът Румен Радев коментира, че трябва да осъзнаем, че Европа предприема курс към решителна трансформация.

Употребата на възобновяеми енергийни източници се увеличава

По думите му Алиансът допринася за затвърждаването на Европа като лидер в постигането на климатично неутрална икономика.

Според Радев амбициозните цели могат да се постигнат с обединяване на потенциала на всички държави членки. По думите му присъединяването отключва пред страната ни нови хоризонти пред българската наука, иновации и индустрия.

Въпреки обещанията: Светът продължава да изгражда електроцентрали на въглища

Румен Радев изтъкна, че България ще заеме важно място в този Алианс и в този сектор на европейската индустрия, но не само със своя човешки и индустриален капитал.

Вицепремиерът Атанас Пеканов допълни, че индустриалната политика не е лесна. По думите му да сме на световната карта по нови технологии ще доведе до нови работни места, с високи заплати, които да да гарантират по-бързото развитие на страната ни.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм