Слънчевата и вятърната енергия осигуряват рекордните 12 процента от световната консумация на електричество през 2022 г., се казва в доклад на мозъчният тръст за климата „Ember“, предаде агенция „Франс прес“.

Въглищата остават водещ източник в световен мащаб.

Докладът предоставя най-новия показател за растежа на възобновяемата енергия, тъй като страните се борят да постигнат целите за ограничаване на изменението на климата и да си осигурят алтернативни източници на енергия след нахлуването на Русия, износител на газ, в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки обещанията: Светът продължава да изгражда електроцентрали на въглища

"Рекордният ръст на вятърната и слънчевата енергия доведе до най-ниското досега ниво на интензивност на емисиите на електроенергия в света през 2022 г.", заяви мозъчният тръст за климата и енергетиката „Ember“ в годишния си преглед на глобалната електроенергия.

Помагайки да се забави нарастването на емисиите, нагряващи планетата, електроенергията от вятърни турбини и слънчеви панели се е повишила до 12 % от 10 % през 2021 г. и 5 % през 2015 г.

Възобновяемите източници, включително ядрената енергия, произвеждат 39% от световната електроенергия, според данните в доклада.

ЕС се придвижва към автомобили с нулеви емисии след сделката с Германия за е-горивата

Останалата част идва от изкопаеми горива, които отделят затоплящи планетата въглеродни емисии: нефт, газ и въглища.

Тъй като търсенето на електроенергия продължава да нараства, производството от въглища е нараснало с 1,1% - по-бавно от очакваното, казва мозъчния тръст.

Учените и Международната агенция по енергетика твърдят, че използването на тези изкопаеми горива трябва да бъде рязко намалено, за да се постигне критичната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Инвестиция в бъдеще: ESG политики ще дискутират водещи компании и експерти на 19 април

На срещата на върха на ООН за климата „COP26“ (2021 г.) държавите се договориха да "намалят постепенно" използването на въглища, най-замърсяващото от изкопаемите горива, но напредъкът е ограничен и се планират нови въглищни централи, особено в Индия и Китай.

"Прогнозираме, че през 2023 г. ще има малък спад в производството на енергия от изкопаеми горива... с по-голям спад през следващите години, тъй като вятърната и слънчевата енергия ще нарастват допълнително", заявиха от „Ember“.

"Това би означавало, че през 2022 г. ще бъде достигнат "пикът" на емисиите. Новата ера на намаляването им в енергийния сектор е близо." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм