Нараснаха опасенията за изригване на вулкан край Неапол след най-силното земетресение от 40 години насам. Изготвят се планове за евакуация след активността в находището Кампи Флегрей, за което експертите предупредиха, че е в опасно състояние, съобщават от The Guardian.

Сеизмичната активност на Кампи Флегрей, състоящ се от древни вулканични кратери, се засили през последната година и особено през последните месеци след земетресението с магнитуд 4,2 по Рихтер.

Кампи Флегрей е дом на най-малко 360 000 души.

"Наблюдаваме ситуацията, но не знаем как ще се развие. В случай на изригване не знаем кога и къде може да се случи. Колкото и да е малко, то ще предизвика социални вълнения", заяви Карло Дольони, президент на Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV), пред TGCom24.

За разлика от близкия конусовиден Везувий, чието изригване през 79 г. от н.е. разрушава древноримските градове Помпей и Херкулан, Кампи Флегрей е калдера или вдлъбнатина с дължина 7 мили, образувана преди 39 000 години след изригване, което я изпразва от магма. Тя обаче е много по-активна от Везувий.

Хиляди малки земетресения от 1950 г. насам са отслабили калдерата - котловината в горната част на вулкана, тъй като налягането под нея се е увеличило, което е създало условия за разкъсване. Това се посочва в проучване, изготвено съвместно от учени от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV) и Университетския колеж в Лондон (UCL) през юни, в което се заключава, че вулканът се приближава към "точката на пречупване" и е в "изключително опасно състояние".

Джузепе Де Натале, директор на INGV, подчерта, че има "висок риск от силни трусове", и добави, че на 18 септември е изпратил писмо до Съвета на Неапол, в което предлага да се извършат проверки за безопасност на обществените сгради, като се започне от училищата и болниците, и да се въведат процедури за евакуация, ако е необходимо.

Земетресението в сряда, което беше усетено в Рим, накара хората да напуснат домовете си и да нарушат движението на влаковете, въпреки че не бяха оповестени данни за ранени или големи щети.

Нело Мусумечи, министър на гражданската защита, заяви, че през следващите няколко дни ще се срещне с местните власти в Неапол, за да поиска "ускоряване на изготвянето на плановете за напускане на страната в случай на извънредна ситуация".

"Трябва да бъдем готови за всякакви обстоятелства, но трябва да избягваме паниката, защото в момента тя не е оправдана", заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм