Килауеа, един от най-активните вулкани в света, започна да изригва в неделя след двумесечна пауза на Хавай. От кратера се показа светеща лава, която е на безопасно разстояние от хората в национален парк на Големия остров, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Хавайската вулканична обсерватория съобщи, че изригването е било наблюдавано в следобедните часове на върха на Килауеа.

Обсерваторията допълни, че газовете, освободени от изригването, ще причинят вулканичен смог надолу по посока на вятъра от Килауеа. Хората, живеещи в близост до националния парк, трябва да се опитват да избягват вулканични частици, изхвърлени във въздуха от изригването.

Нивото на предупреждение за опасност от вулкана беше повишено до червено, докато учените оценяват изригването и свързаните с него опасности.

През юни Килауеа изригваше в продължение на няколко седмици с фонтани от червена лава, без да представлява непосредствена заплаха. 

Тълпи от хора се стичаха вчера в националния парк Хавайски вулкани на Големия остров, който предлагаше безопасни гледки към лавата, отбелязва АП.

Килауеа, вторият по големина вулкан на Хаваите, изригваше от септември 2021 г. до миналия декември. Изригването на Килауеа през 2018 г. унищожи повече от 700 домове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм