И в следващите седем дни особена промяна във времето над страната няма да настъпи. Това е основното заключение след заседанието на Синоптичната комисия. 

Атмосферата остава неустойчива, възможността да се образува мощна купесто-дъждовна облачност се запазва, а това означава повече валежи главно в следобедните часове и привечер.

Дъжд и слънце до края на май

Прогностична карта на максималните температури над страната около четвърти юни   /ClimateReanalyzer

В различните дни с различна интензивност и на различни места в страната.

По-точна прогноза не може да се даде, защото тези процеси се развиват стихийно и е невъзможно да се прогнозират с точност предварително. Условията обаче подсказват именно такова развитие на времето и в следващите дни.

“Реорганизация заради климата”. Милиарди хора може да се преместят заради високи температури

Планинските райони, разбира се, ще са подложени на гръмотевични бури, но и над останалата част от страната ще се развиват такива процеси.

Този период, поне в момента изглежда да продължи до края на следващата седмица, когато би трябвало да настъпи временна стабилизация на атмосферата заради повишаване на атмосферното налягане и за няколко дни възможността за валежи да е минимална, да видим първите истински летни дни. 

Огнено кълбо освети нощното небе над Австралия (видео)

Дали това ще се случи, ще разберем на следващото заседание на Синоптичната комисия във вторник.

Бъдете внимателни, ако започне гръмотевична буря, потърсете сигурно укритие в автомобил или в сграда. Остава и опасността от градушки.

Синпоптичната комисия обърна внимание и на една друга тема, свързана с времето, а именно изявлението от вчера на еврокомисаря по управление на кризи Янез Ленарчич, който в специално интервю заяви, че Европа я чака мрачно бъдеще, ако не се вземат мерки срещу климатичните промени и вероятно, така твърди той, части от континента ще станат необитаеми.

“Никога не съм виждала подобно нещо“. Тежки наводнения в Италия взеха 13 жертви

Разбира се, това е напълно невярно и всеки един от нас го знае със сигурност, защото няма части от Европа, които да са необитаеми, нито има раелна възможност да станат такива. Подобни изказвания всяват само смут и са в подкрепа единстевено на спорната политика на зеления преход, вероятно и заради това се правят по този начин - санзационно.

Всъщност е много просто и може да се провери дори през Гугъл, че подобни изказвания са правени още преди 15-20 години, че части от Европа ще станат необитаеми в близките 10 години, както и части от света.

ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещият период в историята

Както сами знаете, нищо подобно не се е случило и няма да се случи.

Обръщаме внимание на подобни изявления, защото не бива да се прекалява със загрижеността за климата, не за друго, а защото това се превръща в реална политика и се отразява на ежедневието на всеки от нас. А фактите говорят, че съществена промяна в климатичните условия за живот няма.

Що се отнася до България, макар и слабия тренд за повишение на температурите да е факт, няма промяна в условията за живот нито по отношение на валежите, нито по отношение на температурите.

Средната температура на планетата Земя към момента на заседанието на Синоптичната комисия остава 14,19 градуса, без промяна за последната седмица.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм