Следобедните валежи, придружени от гръмотевици, ще си останат основна характеристика на времето и в следващите дни, чак до края на май, а вероятно и в първите дни на юни. Това са изводите на Синоптичната комисия след прегледа на метеорологичните модели.

Типично пролетно, майско време, без особени изненади.

Жена, облечена в украинските цветове, се заля с фалшива кръв на фестивала в Кан (видео и снимки)

Тъй като вероятността за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност остава и в следващите дни, възможни са силни гръмотевични бури, дори градушки на места, така че имайте предвид тази прогноза.

Прогностична карта на максималните температури в Европа около първи юни. ClimateReanalayzer

Обикновено сутрин и до обед времето ще е предимно слънчево, а в следобедните часове и привечер ще се развиват тези процеси, ще вали и ще гърми.

В различните дни, в периода, за който говорим, тези процеси ще са различно активни. В четвъртък и петък тази седмица вероятно ще вали и гърми на повече места, както вероятно и в събота, а другата седмица тези процеси ще са по-активни над западните и централните райони на страната.

Седмичен хороскоп: Семейни драми за Телците, нови срещи за Козирозите

Както вече знаете, особено опасни са пролетните валежи в планинските райони,  където може много бързо да се развие мощна купесто-дъждовна облачност и да паднат проливни валежи с гръмотевици и усилване на вятъра.

Така че планинските райони до края на месеца ще бъдат място, където ще вали и гърми почти всеки ден.

Над Южна Европа и Западните Балкани времето ще бъде подобно на това у нас, дори и в Испания, където беше много топло и сухо, ще има валежи придружени от гръмотевици.

Според синоптичните модели не се очаквата високи дневни температури - в района на София - до 22 - 24 градуса, а в низините на страната - до 27 - 29 градуса. Вероятно в този период температурите в страната няма да превишат 30 градуса.

Кога ще можете да видите Луната в сиянието на Да Винчи

В София през годините май е бил и много топъл, с максимални температури до 34 градуса, тази година до днес максималната температура в София е едва 23 градуса.

14,18 градуса е глобалната приземна температура, няма промяна, а както сме говорили и преди, от 2016 година няма повишение на глобалната приземна температура, независимо че парниковите газове в атмосферата се увеличават, но се увеличава и поглъщането на въглероден диоксид от растенията и от океана. Тази пауза в глобалното повишение на температурите продължава, но с настъпването на Ел Ниньо (затоплянето на повърхностните океански води в източната част на Тихия океан) вероятно и глобалната температура ще се повиши незначително.

Имайте предвид, че в Северното полукъбо през зимата глобалната приземна температура е около 8 градуса, а през лятото - около 21 градуса. Това е така, защото на север от екватора има доста суша, за разлика от Южното полукълбо. Но и средната глобална температура на земята се колебае през годината с два до три градуса, но е прието, че средната е 14 градуса. Следователно в момента имаме повишение от 0,18 грасуа по Целзий, което е незначително.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм