Жена, облечена в цветовете на украинското знаме, организира протест на червения килим на 76-ия филмов фестивал в Кан в неделя. Протестиращата се заля с фалшива кръв на стълбите на Palais des Festivals по време на прожекцията на филма „Acide“ на френския режисьор Жюст Филипо, преди да бъде отстранена от охраната.

Откриват филмовия фестивал в Кан

Жената в жълто-синя рокля със сини токчета бръкна в роклята си и извади две капсули с червената боя, преди да ги излее на главата си, докато се усмихваше на камерите.

Председателката на ЕП осъди вандалската проява срещу Дома на Европа в София

Охраната незабавно я съпроводи надолу по стълбите и я отстрани от събитието.

На церемонията по откриването на фестивала френската актриса Катрин Деньов отдаде почит на жертвите на войната, рецитирайки стихотворението „Надежда“ от украинската поетеса Леся Украинка.

„Нашите войници са в Бахмут“: Зеленски отрече информацията за падането на града, разпространена от световните медии

Забраната за руски делегации или филмови компании, свързани с руското правителство, остава в сила на тазгодишния фестивал, след като беше въведена миналата година, съобщи Telegraph.

Миналата година на фестивала една украинка организира протест на червения килим срещу руските сили, като се съблече гола и разкри посланието „Спрете да ни изнасилвате“, написано с боя върху гърдите й, над синьо-жълто знаме.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм