С повишаването на температурите през лятото рискът от топлинен удар се превръща в сериозен проблем. Той настъпва, когато температурата на ядрото на тялото се повиши над 40°C, което води до потенциално животозастрашаващо състояние. Въпреки това, като отдават приоритет на хидратацията с електролити, хората могат да се предпазят от топлинен удар.

“Организмът става микровълнова фурна”. Какво е топлинен удар и защо е толкова опасен

Правилната хидратация е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве. Когато е изложен на силна топлина, организмът губи вода чрез изпотяване, което води до дехидратация. Това възпрепятства способността на организма да разсейва ефективно топлината.

Unsplsash. Снимка с илюстративно съдържание.

Електролитите са минерали, които носят електрически заряд. Това са елементите натрий, калий, калций и магнезий. Тези минерали изпълняват различни важни функции в организма, като например регулиране на баланса на течностите, нервната функция, мускулното съкращение и поддържане на подходящи нива на рН.

Как да се предпазим от жегите

При прекомерно изпотяване тялото губи вода и електролити. Чрез консумацията на богати спортни напитки или перорални разтвори за рехидратация, хората могат да заместят изгубените течности и да предотвратят дехидратацията. Електролитите играят ключова роля за улесняване на абсорбцията на течности в организма. Натрият, например, подпомага задържането на вода, като гарантира, че хидратацията се абсорбира ефективно и се задържа в клетките. Това подобрява способността на организма да се справя с топлинния стрес и намалява риска от топлинен удар.

Unsplsash. Снимка с илюстративно съдържание.


Натрият, по-специално, помага за задържането на вода в тялото, като предотвратява прекомерната загуба на течности чрез изпотяване и улеснява ефективната терморегулация. Калий и калций са минаралите, които играят решаваща роля в предаването на нервните импулси и нервно-мускулната координация. Чрез осигуряването на оптимален електролитен баланс нервната система функционира правилно, като подпомага бдителността, когнитивните функции и поддържането на осъзнатост за външната среда.

Рекордни горещини по света: От Европа до Япония и САЩ

Ето някои напитки, които са богати на калций и калий:

  • Мляко: Млякото е отличен източник на калций. Краве млякото е особено богато на този минерал. Също така някои растителни напитки като соево или бадемово мляко съдържат обогатен калций.

  • Зеленчукови сокове: Сокове, направени от зеленчуци като спанак, броколи и кълнове, са добър източник на калий. 

  • Портокалов сок: Портокаловият сок е богат на калий и витамин С. Това е особено полезно за поддържане на здрави костни тъкани.

  • Кокосова вода: Кокосовата вода е природен източник на калий и е известна със своите хидратиращи свойства. Тя е особено полезна след физическа активност или за балансиране на електролитния баланс.

  • Бананово смути: Бананите са известни с високото си съдържание на калий. Приготвянето на смути с банани, мляко или йогурт и други плодове може да бъде отличен начин да получите калий и калций.

Unsplsash. Снимка с илюстративно съдържание.

Жегите продължават: До 40 градуса през новата седмица

Хидратацията с електролити е от съществено значение за поддържането на здравето и оптималното функциониране на организма. Това помага да се запази енергията, да се предотврати обезводняването и да се осигури правилна работа на клетките и органите. Не забравяйте да поддържате балансиран хидратационен режим и да консумирате достатъчно течности в своето ежедневие.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм