Независимо дали храната идва от вашата градина, магазин за хранителни стоки, или ресторант, правилното боравене и съхранение гарантира както качеството, така и безопасността. Понякога не е толкова очевидно къде трябва да се съхранява определен хранителен продукт, за да се запази качеството му, така че тук ще ви дадем някои отговори на общи въпроси относно съхранението в хладилника.

Как българската кухня може да ви помогне да живеете по-дълго и здравословно?

Каква трябва да е температурата в хладилника?

Хладилникът трябва да се поддържа при максимум 4°C и температурата трябва да се проверява редовно. Избягвайте да претъпквате хладилника си и оставете пространство между продуктите, така че въздухът да може да циркулира и хладилникът да работи правилно.

Трудно ви е да отслабнете? Ето 12 прости неща, които работят при всеки

Как трябва да съхранявате храната в хладилника?

Някои храни, особено суровите, съдържат микроби, които могат да причинят заболявания. За щастие, тези микроби се убиват по време на готвене. Тъй като растежът на микробите е по-бавен при по-ниски температури, суровото месо и риба трябва да се съхраняват в затворени контейнери на долния рафт на хладилника, тъй като това обикновено е най-хладната част. Също така е важно да държите сготвените и готовите за консумация храни отделно от суровите храни и незабавно да избършете разлятото, за да спрете разпространението на микроби в хладилника. Добрата обща хигиена е важна, така че храната трябва да бъде прибрана в затворени контейнери/кутии докато я съхранявате, а хладилникът трябва да се почиства често. 

Икономична кухня: Остатъци, които изхвърляте, а можете да сготвите

Можете ли да поставите топла храна в хладилника?

Не, по-добре е да избягвате да поставяте горещи храни направо в хладилника, тъй като това ще повиши температурата на хладилника. Повишената температура и кондензацията създават добри условия за разпространение на микробите. Изчакайте, докато храната се охлади до стайна температура.

Запомнете „правилото за 2 часа“: независимо дали са остатъци от храна, или току-що сготвена или доставена, важно е да охладите храната в рамките на два часа, за да избегнете разпространението на микроби. Ако искате храната да се охлади малко по-бързо, можете да я сложите в гювеч в студена вода. Уверете се, че храната не е напълно покрита, така че излишната топлина и водните пари да могат лесно да излязат. Когато се охлади, може да се постави в херметически затворен съд в хладилника. 

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Изяжте остатъците в рамките на 2-3 дни. Изключение правят ястията с ориз, които трябва да се консумират в рамките на 1 ден. Това е така, защото оризът може да съдържа спори, които оцеляват при готвене и прерастват в нови бактерии, като Bacillus cereus, които произвеждат токсини, които могат да ви разболеят, ако остатъците не се охладят бързо и не се съхраняват правилно. Колкото по-дълго се съхранява вареният ориз, толкова по-вероятно е новите бактерии или техните токсини да го направят опасен за консумация.

Кафето: Движите се повече и спите по-малко, но на каква цена?

Кои хранителни продукти трябва да се съхраняват в хладилник?

Някои храни осигуряват добри условия за растеж на бактериите. Това са продукти, които са влажни, богати на хранителни вещества и с ниско съдържание на киселина, особено ако се съхраняват при температури над 4°C. Това включва храни като месо, риба, сирене, млечни продукти. Сухите съставки и храни могат да се съхраняват при стайна температура.

Най-важното хранене за деня: Какво е най-добре да закусваме?

Може би сте чували поговорката „една лоша ябълка разваля бурето“. Тази поговорка е вярна, тъй като се отнася до производството на етилен при различни плодове и зеленчуци. Някои плодове и зеленчуци, като ябълки, но също и киви, кайсии и банани, произвеждат голямо количество газ етилен. Газът етилен е свързан с процеса на зреене на плодовете и зеленчуците. Някои плодове и зеленчуци, например зеле, моркови, аспержи и целина, са по-чувствителни към този газ от други и следователно се считат за „чувствителни към етилен“. За да предпазите чувствителните към етилен плодове и зеленчуци от бързо разваляне, те не трябва да се съхраняват заедно с плодове и зеленчуци, произвеждащи етилен. 

Следващата таблица предоставя насоки за някои обичайни хранителни продукти и дали трябва да се съхраняват в хладилник. 

Вид храна
Съхранява ли се в хладилник?
Авокадо


На стайна температура до узряване, след това в хладилник

Ябълки  Да
Банани Не
Хляб Не
Масло Да
Сирене  Да
Яйца (варени) Да
Яйца (сурови) Да
Чесън Не
Кетчуп Следвайте инструкциите на опаковката 
Лимони Да
Месо (сурово или готвено) Да
Портокали Да
Горчица Следвайте инструкциите на опаковката
Лук Не
Кисели краставички Да
Картофи  Не
Соев сос Следвайте инструкциите на опаковката
Зелена салата Да
Домати Да

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм