Независимо дали храната идва от вашата градина, магазин за хранителни стоки, или ресторант, правилното боравене и съхранение гарантира както качеството, така и безопасността. Понякога не е толкова очевидно къде трябва да се съхранява определен хранителен продукт, за да се запази качеството му, така че тук ще ви дадем някои отговори на общи въпроси относно съхранението в хладилника.
Как българската кухня може да ви помогне да живеете по-дълго и здравословно?
Каква трябва да е температурата в хладилника?
Хладилникът трябва да се поддържа при максимум 4°C и температурата трябва да се проверява редовно. Избягвайте да претъпквате хладилника си и оставете пространство между продуктите, така че въздухът да може да циркулира и хладилникът да работи правилно.
Трудно ви е да отслабнете? Ето 12 прости неща, които работят при всеки
Как трябва да съхранявате храната в хладилника?
Някои храни, особено суровите, съдържат микроби, които могат да причинят заболявания. За щастие, тези микроби се убиват по време на готвене. Тъй като растежът на микробите е по-бавен при по-ниски температури, суровото месо и риба трябва да се съхраняват в затворени контейнери на долния рафт на хладилника, тъй като това обикновено е най-хладната част. Също така е важно да държите сготвените и готовите за консумация храни отделно от суровите храни и незабавно да избършете разлятото, за да спрете разпространението на микроби в хладилника. Добрата обща хигиена е важна, така че храната трябва да бъде прибрана в затворени контейнери/кутии докато я съхранявате, а хладилникът трябва да се почиства често.
Икономична кухня: Остатъци, които изхвърляте, а можете да сготвите
Можете ли да поставите топла храна в хладилника?
Не, по-добре е да избягвате да поставяте горещи храни направо в хладилника, тъй като това ще повиши температурата на хладилника. Повишената температура и кондензацията създават добри условия за разпространение на микробите. Изчакайте, докато храната се охлади до стайна температура.
Запомнете „правилото за 2 часа“: независимо дали са остатъци от храна, или току-що сготвена или доставена, важно е да охладите храната в рамките на два часа, за да избегнете разпространението на микроби. Ако искате храната да се охлади малко по-бързо, можете да я сложите в гювеч в студена вода. Уверете се, че храната не е напълно покрита, така че излишната топлина и водните пари да могат лесно да излязат. Когато се охлади, може да се постави в херметически затворен съд в хладилника.
Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси
Изяжте остатъците в рамките на 2-3 дни. Изключение правят ястията с ориз, които трябва да се консумират в рамките на 1 ден. Това е така, защото оризът може да съдържа спори, които оцеляват при готвене и прерастват в нови бактерии, като Bacillus cereus, които произвеждат токсини, които могат да ви разболеят, ако остатъците не се охладят бързо и не се съхраняват правилно. Колкото по-дълго се съхранява вареният ориз, толкова по-вероятно е новите бактерии или техните токсини да го направят опасен за консумация.
Кафето: Движите се повече и спите по-малко, но на каква цена?
Кои хранителни продукти трябва да се съхраняват в хладилник?
Някои храни осигуряват добри условия за растеж на бактериите. Това са продукти, които са влажни, богати на хранителни вещества и с ниско съдържание на киселина, особено ако се съхраняват при температури над 4°C. Това включва храни като месо, риба, сирене, млечни продукти. Сухите съставки и храни могат да се съхраняват при стайна температура.
Най-важното хранене за деня: Какво е най-добре да закусваме?
Може би сте чували поговорката „една лоша ябълка разваля бурето“. Тази поговорка е вярна, тъй като се отнася до производството на етилен при различни плодове и зеленчуци. Някои плодове и зеленчуци, като ябълки, но също и киви, кайсии и банани, произвеждат голямо количество газ етилен. Газът етилен е свързан с процеса на зреене на плодовете и зеленчуците. Някои плодове и зеленчуци, например зеле, моркови, аспержи и целина, са по-чувствителни към този газ от други и следователно се считат за „чувствителни към етилен“. За да предпазите чувствителните към етилен плодове и зеленчуци от бързо разваляне, те не трябва да се съхраняват заедно с плодове и зеленчуци, произвеждащи етилен.
Следващата таблица предоставя насоки за някои обичайни хранителни продукти и дали трябва да се съхраняват в хладилник.
Вид храна
|
Съхранява ли се в хладилник?
|
Авокадо |
|
Ябълки | Да |
Банани | Не |
Хляб | Не |
Масло | Да |
Сирене | Да |
Яйца (варени) | Да |
Яйца (сурови) | Да |
Чесън | Не |
Кетчуп | Следвайте инструкциите на опаковката |
Лимони | Да |
Месо (сурово или готвено) | Да |
Портокали | Да |
Горчица | Следвайте инструкциите на опаковката |
Лук | Не |
Кисели краставички | Да |
Картофи | Не |
Соев сос | Следвайте инструкциите на опаковката |
Зелена салата | Да |
Домати | Да |
Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts