Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но махалото се върти напред-назад относно ползите и недостатъците му, пишат от Си Ен Ен.

Новите резултати от проучване, публикувано в четвъртък в The New England Journal of Medicine, показват както положителни, така и отрицателни страни: Пиенето на поне една чаша кафе на ден може да ви накара да се движите повече, но да спите по-малко - и може да ви изложи на по-висок риск от ускорено сърцебиене.

Защо не се наспивате и как да промените това

"Общият извод е, че не съществува само една-единствена последица от консумацията на кафе, свързана със здравето, а че реалността е по-сложна", казва водещият автор на изследването д-р Грегъри Маркъс, кардиолог и професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

"По-голямата част от изследванията по темата са наблюдателни, което означава, че просто гледаме какво се случва с хората, които пият и които не пият кафе, което е крайно ограничено от възможността да има допълнителни фактори, които не са свързани с това дали респондентът пие, или не пие кафе", каза Маркъс. "Единственият начин да се намалят тези потенциални ефекти беше да се проведе рандомизирано интервенционно проучване."

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

За да получат по-добра представа за непосредствените ефекти на кафето върху здравето, авторите набират 100 здрави големи хора, които са на средна възраст 39 години и са от района на Сан Франциско. Те оборудват участниците с Fitbit, за да следят стъпките и съня им, непрекъснати монитори за кръвна глюкоза и електрокардиографски устройства, които следят сърдечния им ритъм. Всеки участник бил разпределен на случаен принцип да пие толкова кафе, колкото иска в продължение на два дни, след което да се въздържа два дни, като този цикъл се повтаря в продължение на две седмици.

Авторите установяват, че в дните на пиене на кафе участниците са направили средно 1058 крачки повече, отколкото в дните на въздържание. Но в тези дни сънят е бил в ущърб - участниците са си почивали 36 минути по-малко. Колкото повече кафе са пили, толкова повече физическа активност и толкова по-малко сън са имали.

Инфарктите сред младите хора зачестяват

Изглежда, че кафето е повлияло и на сърцето. Изследователите не откриха доказателства за значима връзка между консумацията на кафе и преждевременните предсърдни контракции, които са "много често срещани, ранни сърдечни удари, които всички ние изпитваме, произтичащи от горните камери на сърцето", каза Маркъс. Те могат да се усещат като трептене или прескачане на удари в гърдите.

"Хората с повече преждевременни предсърдни съкращения са изложени на по-висок риск от развитие на клинично значимо нарушение на сърдечния ритъм, наречено предсърдно мъждене", добави той.

Но пиенето на повече от една чаша на ден води до около 50% по-висока честота на преждевременни камерни контракции в сравнение с дните без прием на кафе. Тези сърдечни удари възникват в долните камери на сърцето и могат да се усещат като прескачане на удари или сърцебиене.

Тютюнопушенето - основна причина за сънна апнея

"Така че това предоставя някои убедителни доказателства, че експериментирането с отказване от кафето може да бъде полезно при тези хора, които изпитват досадно сърцебиене, свързано с преждевременните камерни контракции", казва Маркъс.

"Има и доказателства, че при някои хора по-големият брой преждевременни камерни контракции може да доведе до отслабване на сърцето или до сърдечна недостатъчност", добави Маркъс. "Така че може да се окаже, че ако някой е особено загрижен за рисковете от сърдечна недостатъчност - като например има фамилна анамнеза за нея или има някакъв друг признак, който според лекаря му го прави рисков - може да иска да избягва кафето."

Питър Кистлър, който е ръководител на електрофизиологията в болница "Алфред" в Мелбърн, Австралия, определя проучването като силно, но предупреждава, че "това е краткосрочно проучване при здрави доброволци".

"То не дава информация за дългосрочните ползи или неблагоприятните ефекти от продължителното пиене на кафе", казва Кистлер, който не е участвал в проучването. "Това не дава информация за въздействието на кафето при хора с други здравословни състояния, а като цяло (участниците в изследването) са консумирали скромни количества кафе."

7 полезни съвета за подсилване на имунната система

Въздействие на кафето върху здравето

Когато хората пият кафе, те могат да имат по-голяма мотивация да спортуват или да подобрят представянето си, след като започнат да се движат, казва Маркус.

Но хората "не бива да екстраполират това върху приемането на енергийни напитки или високи дози кофеин като начин за подобряване на тренировките", тъй като високите дози могат да доведат до смущения, каза той.

Фактът, че пиенето на кафе води до по-малко сън, може би не е изненадващ, но потенциален генетичен аспект на това откритие може би е. Изследователите са събрали ДНК проби от участниците и тези, които са имали по-голямо намаление на съня, когато са консумирали кафе, са имали генетични варианти, свързани с по-бавен метаболизъм на кофеина. От друга страна, хората с генетични варианти, свързани с по-бърз метаболизъм на кофеина, са имали повече преждевременни камерни контракции.

Топла вана, топъл душ и сауна могат да предизвикат безплодие

Тези резултати показват, че индивидуалният подход към консумацията на кафе може да бъде най-подходящият метод за определяне на ефектите върху здравето, според проучването.

Кистлер обаче има друго мнение по отношение на констатацията за намален сън.

"Кафето е най-разпространеното "лекарство" за подобряване на когнитивните способности", каза той. "Хората, които пият кафе, са по-малко уморени. Това не е непременно отрицателен фактор."

"Що се отнася до връзките между приема на кафе и преждевременните камерни контракции, кофеинът може да съдържа активни метаболити като аминофилин, който се използва в лекарствата за астма и във високи дози е известен с това, че предизвиква аритмии", каза Маркус.

Освен това "кафето е склонно да повишава активността на симпатиковата нервна система или адреналиновата страна на нервната система, което може да стимулира преждевременните камерни контракции", добави той.

Нито една скринингова програма у нас не е направена правилно и модерно

Какво означава това за вас

Ефектите, установени в проучването, си струва да бъдат взети предвид в зависимост от личните ви здравни цели, каза Маркъс.

"Хората могат да бъдат спокойни, че със сигурност няма непосредствено опасни ефекти от пиенето на кафе", добави той. 

Чудите се дали сте с бърз, или бавен метаболизъм на кофеина? В действителност няма клинични тестове на потребителския пазар, каза Маркъс, но може би ще успеете да разберете това с помощта на ДНК тест, който измерва критериите.

Можете също така да обърнете специално внимание на това, което опитът ви може да ви подскаже за поносимостта ви.

"Ако те започват да се чувстват тревожни (и) треперещи на една чаша кафе, значи са бавен метаболизатор", казва Кистлер. "Но ако имат по-висок толеранс, значи метаболизират кафето по-бързо".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм