Сънят е от съществено значение за нашето физическо и психическо здраве, но много от нас се борят да си починат добре през нощта. В днешния забързан свят е лесно да пренебрегнем важността на съня и да дадем приоритет на други дейности пред това да си починем добре.

Въпреки това, липсата на достатъчно сън може да има отрицателни ефекти върху цялостното ни благосъстояние.

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

Има редица фактори, които могат да попречат на способността ни да се наспиваме добре, като някои от тях са:

  • Стрес и безпокойство;
  • Нередовен график за сън;
  • Прием на лекарства;
  • Фактори на околната среда - шум, светлина и температура;
  • Лош хранителен режим и малко упражнения;
  • Психични състояния като депресия и тревожност.

Как да разберете дали дихателните упражнения са подходящи за вас

Като идентифицирате факторите, които пречат на способността ви да спите добре, можете да предприемете стъпки за справяне с тях.

Ето няколко съвета за подобряване на качеството на съня ви:

Придържайте се към график за сън

Установете редовен график за сън и се придържайте към него възможно най-точно. Това ще помогне за регулиране на вътрешния часовник на тялото ви и ще улесни заспиването и събуждането по едно и също време всеки ден.

Инфарктите сред младите хора зачестяват

Създайте си вечерна рутина

Създайте релаксираща рутина за лягане, за да помогнете на тялото си да се отпусне преди сън. Това може да включва дейности като четене, вземане на топла вана или практикуване на техники за релаксация като дълбоко дишане или медитация.

Създайте си благоприятна среда за сън

Създайте комфортна среда за сън, която е тиха, тъмна и хладна. Използвайте затъмняващи завеси или маска за сън, за да блокирате светлината, и използвайте тапи за уши или бял шум, за да намалите нивата на шума около себе си.

Oт първо лице: Какво е да подкрепяш човек, който се бори с депресията 20 години?

Ограничете времето пред екрана

Синята светлина, излъчвана от електронни устройства, може да предизвика смущения в съня ни. Ограничете времето пред екрана преди лягане и обмислете използването на очила или приложения, блокиращи синята светлина, за да намалите въздействието на екраните върху съня ви.

Избягвайте кофеина и алкохола

Кофеинът и алкохолът могат да повлияят на качеството на съня, така че е най-добре да избягвате да ги консумирате преди лягане. Вместо това опитайте да пиете билков чай или топло мляко.

Учените обясниха връзката между липсата на сън и мазнини по корема

Правете упражнения

Редовните упражнения могат да подобрят качеството на съня, но избягвайте да правите упражнения непосредствено преди лягане, тъй като може да има обратен ефект.

Управлявайте стреса

Стресът и безпокойството могат да попречат на съня, така че е важно да намерите начини да управлявате стреса през целия ден. Това може да включва дейности като йога, дълбоко дишане или прекарване на време сред природата.

Получаването на достатъчно качествен сън е от решаващо значение за нашето физическо и психическо здраве. Следвайки тези съвети и давайки приоритет на съня си, можете да подобрите цялостното си благосъстояние и да се насладите на предимствата на добрата нощна почивка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм