Как семейството на бобовите растения, което включва боб, грах, леща и нахут, може да ни помогне да живеем по-дълго?

Бобът и другите бобови растения са изключително полезни за нашето здраве и могат да допринесат за дълголетието ни по няколко начина, споделят от Darik Business Review.

Усещането за бодрост след сутрешното кафе може би е плацебо ефект

„Във всяка синя зона, която съм посещавал, бобът и другите бобови култури бяха – и все още са – основен компонент от ежедневната диета“, казва авторът и предприемач Дан Бютнер, прекарал десетилетия в изучаване на „сините зони“ - уникални общности по света, в които хората водят дълъг и здравословен живот, дори и след 100-годишна възраст.

Стайните растения пречистват въздуха и борят депресията

Жителите на тези райони споделят обща среда и начин на живот - включително диета на растителна основа – които, според учените, допринасят за тяхното дълголетие.

Сини зони са открити в Икария, Гърция; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; Лома Линда, Калифорния, както и на италианския остров Сардиния, точно до бреговете на Италия, припомня CNN.

Дълголетниците споделят две черти на характера. Кои са те?

В Сардиния нахутът и бобът фава са предпочитаните растения от тази група, казва Бютнер. Известен също като гарбанзо, нахутът е сред основните съставки на минестронето, което обикновено се хапва повече от веднъж на ден.

Как българската кухня може да ви помогне да живеете по-дълго и здравословно?

Рецептата за супата Бютнер получава от един от тримата братя и шестте сестри в семейство Мелис от Пердасдефогу, Сардиния, което, според него, е „най-дълголетното живо семейство в света“.

„Деветимата братя и сестри са с обща възраст 851 години“, казва той. „Всеки ден от живота си те хапват едно и също минестроне с хляб с квас и малка чаша червено вино.“

Как да поддържаме кожата си чиста и здрава

Защо боб?

Всички членове на семейството на бобовите растения са пълни с хранителни вещества, включително мед, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина, цинк, лизин (основна аминокиселина) и много протеини и фибри.

Как българската кухня може да ви помогне да живеете по-дълго и здравословно?

„Фибрите ви възнаграждават със здрав чревен микроб, по-малко възпаление и по-добра имунна функция“, казва Бютнер, отбелязвайки, че всеки вид боб има различен хранителен профил, така че консумацията на различни растения от тази група е най-добрата диета.

Лаймска болест: Как да процедираме, ако ни ухапе кърлеж?

Адуки, или червеният боб мунг, има повече фибри от много други разновидности, докато фава е пълен с антиоксиданта лутеин. Черният и тъмночервеният боб са пълни с калий, а нахутът има много магнезий.

„Бобът е растителен протеин, по-здравословен от животинския, тъй като има повече хранителни вещества и по-малко калории“, добавя той.

Всъщност, казва Бютнер, съчетайте боб с пълнозърнести храни и ще получите всички аминокиселини, изграждащи пълноценен протеин от хранителна гледна точка - подобно на този, който се намира в месото.

Естествено раждане срещу секцио: Плюсове и минуси

Добър за тялото и портфейла

Проучванията сочат ползите за здравето от боба, подкрепяйки това, което хората в сините зони отдавна знаят, казва Бютнер. Разтворимите фибри в него могат да намалят холестерола и да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2 чрез стабилизиране на кръвната захар.

Как българската кухня може да ви помогне да живеете по-дълго и здравословно?

Проучване от 2001 г. установява, че яденето на боб четири пъти седмично намалява сърдечните заболявания с 22%. Изследване от 2004 г. пък сочи, че хората живеят приблизително още осем години на всеки прием на 20 грама бобови растения.

Симптоми на рак на гърдата, за които жените трябва да внимават

Фасулът помага и при отслабване - хората, които го консумират всеки ден в продължение на шест седмици, губят три четвърти килограм повече от онези, които не ядат боб.

В допълнение към всички тези предимства, бобът и неговите братовчеди са евтини и могат да се отглеждат в различни почви дори и в домашни условия, което ги прави перфектната храна, помагаща на населението в неравностойно икономическо положение да живее по-дълго, казва Бютнер.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм