Бебетата могат да се появят на този свят по един от двата начина: вагинално раждане или хирургично раждане чрез цезарово сечение. Крайната цел и на двата метода е да се гарантира, че бебето и майката са здрави. 

В някои случаи може да се очаква цезарово сечение и по този начин да се планира предварително - например в случай на близнаци или други многоплодни; медицинско състояние като диабет или високо кръвно налягане; инфекция, която може да се предаде на бебето по време на раждане, като ХИВ или генитален херпес; или проблеми с плацентата.

„Молех се на Бог да ме избави от болката“: Бременна жена пътува седем часа с камила, за да роди

Цезарово сечение може също да е необходимо, ако бебето е много голямо и майката има малък таз, или ако бебето не е в позиция с главата надолу и опитите да се обърне бебето в тази позиция преди раждането са били неуспешни. 

Понякога лекарят решава да направи спешно цезарово сечение, защото здравето на майката, бебето или и двете е застрашено. Това може да се случи поради проблем по време на бременност или след като жената е започнала да ражда, като например ако раждането протича твърде бавно или ако бебето не получава достатъчно кислород.

Училище за бъдещи родители и Дни на отворени врати в Мама и Аз - Плевен

Някои цезарови сечения се считат за изборни, което означава, че се изискват преди раждането. Някои може да изберат да родят секцио, за да планират кога да се роди детето, или ако преди това са имали сложно вагинално раждане. Ако някой отговаря на условията за вагинално раждане обаче, цезаровото сечение няма много предимства.

Въпреки че цезаровите сечения обикновено се считат за безопасни и в някои ситуации животоспасяващи, те крият рискове. Това е голяма операция и включва отваряне на корема и изваждане на бебето от матката. Тъй като първото цезарово сечение често води до цезарово сечение при бъдещи бременности, вагиналното раждане обикновено е предпочитаният метод за раждане при първа бременност. В България обаче повече от половината бебета през 2022 г. са родени със секцио, според последна статистика. Приема се за медицински оправдано това да се случва в до 15% от ражданията.

Съпругът на починалата родилка в Русе: Oт болницата казаха, че сме изтеглили късата клечка

Вагиналното раждане при жени, които преди това са имали цезарово сечение, независимо дали по избор, или поради спешност, може да бъде противопоказано в зависимост от местоположението на техния разрез с цезаровото сечение и риска от руптура на матката, при която матката се отваря по стария разрез. Този тип раждане е известно като вагинално раждане след цезарово сечение (VBAC). 

Независимо от това как раждат, жените трябва да бъдат възможно най-информирани относно възможностите си за раждане, за да могат да имат глас в процеса, да се застъпват за това, което искат, и да направят най-информирания избор. Ето повече данни за плюсовете и минусите на двата метода на раждане.

Родилка почина в Русе

Вагинално раждане: ПЛЮСОВЕ

Вагиналните раждания обикновено изискват по-кратък болничен престой и време за възстановяване в сравнение с цезаровото сечение. Типичната продължителност на болничния престой след вагинално раждане е 3 до 5 дни. 

Вагиналните раждания обикновено избягват рисковете, свързани с големи операции, като тежко кървене, белези, инфекции, реакции към анестезия и по-продължителна болка. И тъй като не е необходима голяма операция, майката може да започне да кърми по-рано. 

Родилката, транспортирана със „Спартан" до София, е в тежко състояние - подробности

Бебе, което е родено вагинално, ще може да има по-ранен контакт с майка си, която може да започне да кърми по-рано, отколкото би могла, ако е имало цезарово сечение.

По време на вагинално раждане мускулите, участващи в процеса, са по-склонни да изтласкат течността в белите дробове на новороденото, което е полезно, защото намалява риска бебетата да страдат от проблеми с дишането по време раждането. 

Варненски лекари спасиха родилки и бебетата им

Вагинално раждане: МИНУСИ

Преминаването на плода през родовия канал е дълъг процес, който може да бъде физически изтощителен. Средно майките, които раждат за първи път, прекарват между четири и осем часа в активно раждане, когато шийката на матката им е напълно разширена и тялото им иска да напъват. Ако жената роди без анестезия, контракциите, които имат функцията да изтласкат плода надолу, са изключително болезнени и уморителни. Много жени искат упойка, след като започнат родилните мъки, но епидурална упойка се прилага само при 3 до 4 сантиметра разкритие. След това е противопоказно. 

Проф. Костов: Родилката, докарана с хеликоптер, е стабилна, рисковете не са отминали

По време на вагинално раждане съществува риск кожата и тъканите около вагината да се разтегнат и разкъсат, докато плодът се движи през родовия канал. Силното разтягане и разкъсване може да изисква шевове. Това разтягане и разкъсване също може да причини слабост или нараняване на тазовите мускули, които контролират функциите на урината и червата. По преценка на лекар, може да се наложи епициотомия, което е контролилано разширение на вагината, чрез срязване. Често възстановяването след такава манипулация е дълго и болезнено, тъй като слабините са особено чувствителна зона. Не са редки случаите, когато при напъване и слизането на плода надолу, се случва опашната коста да бъде натъртена или спукана, което води до болка и дискомфорт дълго време след родилния процес. 

Транспортираха с военен вертолет родилка в тежко състояние от Силистра в София

Изследване от 2018 г. в списанието PLOS Medicine установи, че жените, които са родили вагинално, са по-склонни да получат уринарна инконтиненция (изтичане на урина, когато кашлят, кихат или се смеят) и да имат пролапс на тазовите органи, което значи, че един или повече органи се свличат в таза, в сравнение с жени, които са родили чрез цезарово сечение.

Вагиналното раждане може да причини продължителна болка в перинеума, областта между вагината и ануса. 

Военният „Спартан“ транспортира родилка в тежко състояние от Силистра в София

Ако една жена е имала продължително раждане или ако бебето е голямо, бебето може да се нарани по време на самия процес на вагинално раждане, което да доведе до натъртване на скалпа или фрактура на ключица.

Цезарово сечение: ПЛЮСОВЕ

Една жена може да избере цезарово сечение, ако изпитва огромно безпокойство относно вагинално раждане, което може да повлияе на преживяването й от раждането.

Жените, които са родили секцио, са по-малко склонни да страдат от уринарна инконтиненция и пролапс на тазовите органи в сравнение с жените, които раждат вагинално.

Рядък синдром е вероятната причина за смъртта на родилката във Велинград

Хирургичното раждане може да бъде планирано предварително, което го прави по-удобно и предвидимо от вагиналното раждане.

Ако бебето или майката са в опасност, цезаровото сечение може да бъде животоспасяващо.

Цезарово сечение: МИНУСИ

Цезаровите сечения обикновено изискват по-дълъг болничен престой - средно четири до шест дни. Периодът на възстановяване също е по-дълъг и може да има повече болка и дискомфорт в корема, тъй като кожата и нервите около хирургичния белег се нуждаят от време, за да заздравеят, често поне два месеца. 

Родилка и бебето й починаха в болницата във Велинград

Цезаровото сечение увеличава риска от неразположения след раждането като болка или инфекция на мястото на разреза.

Цезаровото сечение включва повишен риск от загуба на кръв, тъй като червата или пикочния мехур могат да бъдат наранени по време на операцията или може да се образува кръвен съсирек. 

Жените, които са преживели цезарово сечение, са по-малко склонни да започнат ранно кърмене в сравнение с жените, които са родили по естествен път.

Зов за помощ: Търсят се кръводарители за родилка в тежко състояние

Жените са три пъти по-склонни да умрат по време на раждане със секцио, отколкото по време на вагинално раждане, което се дължи най-вече на кръвни съсиреци, инфекции и усложнения от анестезия. 

Възможно е също така при следващи бремености да има по-голям риск от бъдещи усложнения на бременността, като аномалии на плацентата и руптура на матката, което се случва, когато матката се разкъсва по линията на белега от предишно цезарово сечение. Рискът от проблеми с плацентата продължава да се увеличава с всяко цезарово сечение, на което се подлага жената.

Близките на починалата родилка се срещнаха с д-р Иванов и част от екипа, водил операцията

Според изследване от 2019 г., публикувано в списание Allergy, Asthma & Clinical Immunology, бебетата, родени чрез цезарово сечение, може да имат проблеми с дишането при раждането и дори в детството, като например астма.

Изследване от 2018 г., публикувано в списанието PLOS Medicine, установи, че има по-висок риск от мъртво раждане, когато жените изберат цезарово сечение. 

21 годишна родилка почина след секцио

По време на цезарово сечение има малък риск бебето да бъде наранено от скалпела по време на операцията и да се нарани като цяло. Някои проучвания, включително изследване от 2020 г. на повече от 33 000 жени предполага връзка между бебетата, родени чрез цезарово сечение, и по-големия риск от затлъстяване и развитие на диабет тип 2 като деца и като възрастни. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм