Ако прекарвате много време на открито, вероятно сте запознати с кърлежите – малки, кръвосмучещи насекоми, които могат да пренасят болести. Чернокраките кърлежи са особено опасни, тъй като е известно, че разпространяват лаймска болест, инфекциозно състояние.

Пролетта и лятото отбелязват пиковия сезон на кърлежите, защото паякообразните процъфтяват в топли и влажни условия. Повечето ухапвания от кърлежи са относително безвредни, когато бъдат уловени рано. Но ако кърлежът, който ви ухапе, е носител на лаймска болест, страничните ефекти могат да бъдат опустошителни и в редки случаи дори да причинят смърт, ако не се лекуват.

Десетки ухапани от кърлежи за седмица във Варна

Ето какво трябва да знаят семействата, за да лекуват бързо лаймската болест и да предотвратят инфекцията на първо място.

Какво представлява лаймската болест?

Лаймската болест е бактериална инфекция, която може да се предаде на хората чрез ухапване от заразен кърлеж. Това е най-честата инфекция, предавана на хора и други животни от хранещи се с кръв буболечки като комари, кърлежи и бълхи.

Ако не се лекува, лаймската болест може да се разпространи в сърцето и нервната ви система, причинявайки потенциално животозастрашаващи неврологични и сърдечни проблеми. Ранната диагностика и лечение на лаймската болест са от решаващо значение за предотвратяване на тези усложнения.

Започна сезонът на кърлежите, внимавайте!

Симптоми на лаймска болест

Лаймската болест се свързва най-вече с характерния червен обрив, който се появява след ухапване от заразен кърлеж. Тези ухапвания могат лесно да бъдат пропуснати, тъй като кърлежите често хапят в гънките на тялото като слабините, подмишниците, зад ушите или по скалпа. Този обрив обикновено се появява в рамките на една до две седмици след ухапването от кърлеж.

Други симптоми, често срещани при лаймската болест, включват:

 • Треска;
 • Умора;
 • Главоболие;
 • Болки във врата и ставите;
 • Мускулни болки;
 • Затруднено преглъщане.

Десетки ухапани от кърлежи за седмица във Варненско

Какво да направите, ако забележите ухапване от кърлеж

Ако намерите кърлеж, прикрепен към вашата или чужда кожа, незабавно го отстранете, като следвате тези стъпки:

 • Измийте старателно ръцете си.
 • Използвайте чисти пинсети с фини връхчета, за да хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата.
 • Издърпайте нагоре. Не въртете и не дърпайте насекомото; това може да доведе до отчупване на предната част и оставане в кожата. Ако това се случи, отстранете частите с пинсети. 
 • След като извадите кърлежа, почистете добре мястото на ухапване и ръцете си със спирт или наложете марля с йод.

Регистрираха случай на Марсилска треска във Варненско

Никога не смачквайте кърлеж с ръце. Направете някое от следните неща, за да се отървете от гадината: 

 • Поставете го в алкохол;
 • Поставете го в запечатан плик/контейнер;
 • Увийте го плътно в лента;
 • Пуснете го в тоалетната.

Ако започнете да изпитвате някакви симптоми на лаймска болест, свържете се с вашия лекар, за да бъдете прегледани възможно най-скоро.

Как откриваме и лекуваме лаймската болест

Лаймската болест може да бъде трудна за диагностициране, като се има предвид, че много от симптомите могат да бъдат свързани с други често срещани състояния. Ако смятате, че може да имате лаймска болест, вашият лекар ще оцени симптомите ви, ще прегледа физическите белези и ще научи повече за всяко ваше потенциално излагане на кърлежи. Ако се подозира лаймска болест, ще ви направят кръвни изследвания, за да диагностицират официално състоянието.

Бум на ухапани от кърлежи забелязват медици в Пазарджишко

Ако имате лаймска болест, вашият лекар вероятно ще я лекува с антибиотици. Не забравяйте да завършите лечението си, както е предписано, дори ако симптомите ви изчезнат. Това ще гарантира, че всички бактерии са убити. Ако имате по-тежък случай на лаймска болест, лекарят може да ви предпише интравенозни антибиотици, приложени чрез инжекции.

Има различни ефективни лечения за лаймска болест, така че е важно да потърсите медицинска помощ от квалифицирано медицинско лице, за да намерите най-добрия вариант.

Над 140 варненци ухапани от кърлеж за седмица

В допълнение към указанията на лекаря ви, можете да предприемете следните стъпки сами, за да си помогнете да се възстановите от лаймска болест:

 • Почивка;
 • Пийте много течности;
 • Избягвайте тютюнопушенето;
 • Яжте здравословни храни;
 • Правете упражнения;
 • Осигурете си достатъчно сън;
 • Поддържайте добри хигиенни навици.

81 ухапани от кърлежи за седмица във Варненско

Защитете се от кърлежи

Най-добрият начин да избегнете лаймската болест е да предотвратите ухапванията от кърлежи, които я причиняват. Въпреки че в момента няма налична ваксина за лаймска болест, се провеждат клинични изпитвания за разработването на такава. Дотогава следвайте тези съвети, за да защитите себе си и семейството си.

Кърлежите харесват тревисти места, храсти и гористи местности, така че вземете допълнителни предпазни мерки, когато прекарвате време в тези пространства.

Регистрираха случай на лаймска болест в Смолянско

Носете светло облекло с дълги ръкави и стегната тъкан, когато излизате на открито. Също така препоръчваме да носите дълги панталони и да ги пъхате в ботуши, когато е възможно.

Когато обикаляте гористи местности, вървете в центъра на пътеката, далеч от храстите. Винаги, когато е възможно, се придържайте към твърди или павирани пътеки.

Използвайте репеленти против насекоми и кърлежи, за да защитите откритата си кожа. 

Кърлежите могат да бъдат опасни, ако не ги премахнем до 24 часа

След като се върнете на закрито, проверете дрехите и кожата си за кърлежи. Не забравяйте да проверите цялото си тяло, включително слабините, ушите, пъпа, скалпа, подмишниците, между пръстите на краката, зад коленете и всякакви кожни гънки. Прегледайте и децата, домашните любимци и екипировката на открито за кърлежи. Вземете душ възможно най-скоро, след като влезете на закрито. 

Както при много заболявания, ранното откриване и лечение на лаймската болест е от ключово значение за минимизиране на страничните ефекти и намаляване на дългосрочните последствия. Ако имате симптоми на лаймска болест или все още не сте сигурни как да третирате ухапване от кърлеж, не се колебайте да се свържете с вашия лекар.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм