Зачестяват ухапванията на хора от кърлежи - това отчитат от Инфекциозното отделение към Областната болница в Пазарджик. 35-годишна жена от Панагюрище е заразена с Марсилска треска от кучешки кърлеж и е в тежко състояние. Тя е вторият пациент с такава диагноза за годината, първият е 7-годишно дете.

За тази година пострадалите са много повече в сравнение с предходните две. Д-р Мария Пишмишева, началник на отделението, допуска, че е възможно по време на ковид пандемията хората да се се справяли сами, но повечето от потърсилите помощ сега съобщават колко много кърлежи има в тревните площи, както в селата, така и в градовете.

Медици припомнят, че най-важно е да се спазват правилата за предпазване от ухапване. По време на разходка трябва да се избере подходящо облекло - то трябва да е в светли тонове, с чорапи до коленете, панталони, вмъкнати в чорапите, дълги ръкави с ластици около китките. Когато дрехите са светли, по-лесно се забелязва пълзящ по тях кърлеж, преди да е успял да се впие. Ако това се случи, най-добре е да бъде изваден от специалист.

Кърлежите нападат по два начина - или преследват гостоприемника, или стоят в готовност и го атакуват, докато преминава покрай тях. Най-често за запиване избират скрити и влажни места по тялото. При децата често ухапванията са по главата, тъй като те играят в тревите.

Кърлежите са опасни, защото пренасят болести, някои от които са опасни, други стават хронични. За България най-актуални са Марсилска треска, Лаймска болест, Конго-Кримска хеморагична треска и други, макар и по-рядко. Пазарджишка област е ендемична за Марсилска треска, при по-малко пациенти е откривана и Лаймска болест.

След ухапване хората трябва да наблюдават дали има повишаване на температурата, изразени болки по мускули и стави, промяна на мястото на ухапването или поява на необяснимо петно и на обрив, както и кървене. При подобни симптоми възможно най-бързо трябва да се потърси лекар.
 

Други новини от Враца

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм