Започна сезонът на кърлежите. За последния месец в Пловдивско регистрираните случаи на лаймска болест, причинена от ухапване от паразитите са 11, шест са за последните 7 дни.

Данните изнесе в ефира на Дарик радио директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив д-р Милена Панайотова.

Пиковете на ухапване от кърлежи през годината са два - през пролетта и през есента. За да бъдем максимално защитени, по време на разходка в природата трябва да носим дрехи, които покриват тялото ни, като дълъг панталон и дълги ръкави, по възможност с бял цвят, предупреди д-р Панайотова. 

Тъй като ухапването от паразитите не се усеща, трябва внимателно да се оглежда тялото  след разходка в парка или в природата. 

Желателно е изваждането на кърлеж да се извърши от специалист, но ако ухапаният няма такава възможност, паразитът трябва да се премахне вертикално, с пинсета, а не с гола ръка, и без омазняване повърхността на мястото, каза още д-р Милена Панайотова. След това ухапаният трябва да се самонаблюдава и ако се появи висока температура и зачервяване, веднага да потърси лекарска помощ. 

По отношение на ситуацията със разпространението на COVID-19  в Пловдив и областта, към момента тя е спокойна, заболеваемостта е под средната, а инфекцията протича по-леко, като не води до сериозни усложнения, заяви директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ. 

Пикът на обичайните летни грипове се очаква през юли и август, предупреди още специалистът.