Ракът на гърдата е най-разпространеният рак в света. Данни сочат, че около една на всеки осем жени получава тази диагноза, пише Darik Buisness Review.

На фона на това, тревожно голям брой представителки на нежния пол не знаят кои са ранните признаци на рак на гърдата.

Грижа навреме: Кои са най-важните профилактични прегледи и изследвания?

Проучване от 2019 г. на козметичната компания Avon разкрива, че по-малко от половината (42 на сто) от анкетираните в него жени са уверени, че знаят какви промени да търсят в гърдите си.

Междувременно, една четвърт от жените смятат, че бучките е единственият признак на рак на гърдата. Констатациите са от проучване, проверено сред 19 000 жени.

Диагностицираха Мартина Навратилова с рак на гърлото и гърдата

Само два процента от участвалите в него могат да идентифицират 10 често срещани симптома на рак на гърдата, пише Independent.

Въпреки че 73 процента от участниците казват, че редовно проверяват гърдите си, 60 процента признават, че биха се поколебали да потърсят лекарска помощ от срам или страх.

Освен това по-голямата част от анкетираните жени не знаят, че начинът им на живот може да ги изложи на по-голям риск от рак на гърдата.

"Грижа за живот" с кампания за профилактика и превенция срещу рака на гърдата

Почти две трети не са запознати с факта, че редовната физическа активност намалява вероятността да се разболеят, докато 63 процента не знаят, че алкохолът е свързан с по-висок риск от заболяването.

Какви са признаците и симптомите, които трябва да търсите?

Жените трябва да проверяват гърдите си всеки месец - освен бучка, други признаци на рак на гърдата включват промяна в размера или формата им, обрив или рани по кожата, секреция от зърното, вдлъбнатина в кожата, постоянна болка или промяна в текстурата на кожата.

Певицата на „Nightwish“ Флор Янсен е диагностицирана с рак на гърдата

Подуването около подмишницата или ключицата също може да бъде индикатор, както и растяща вена или обърнато зърно.

Ако забележите някакви симптоми на рак на гърдата, трябва да посетите вашия личен лекар възможно най-скоро. След преглед той ще ви насочи към специалист.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм