Големите автомобилни производители вече са приготвили генерални концепции за това какви ще бъдат колите им след няколко години. Колите, изглеждащи като космически кораби от фантастичните филми, вече са почти реалност. Сякаш всеки дизайнер е взел оттук-оттам от някой sci-fi филм или сериал за модела си. Но такава визия е подобаваща за толкова модерни коли.

Как да подготвим колата за зимата?

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Първият пример е на BMW. От компанията са решили да направят шофирането по-интересно, лесно и удобно, като поставят множество екрани пред водача, заедно с куп системи за помощ. Те не са се отказали от шофьора, за разлика от някои други марки.

Дизайнът напомня старите им модели, но с необичайна футуристична визия.


От Даймлер предлагат концепция за изцяло светещ автомобил, който светва целия в червено, когато ще спира. Колата е сякаш от филм за Джеймс Бонд от 2092 г.

Кога трябва да сменим летните гуми със зимни?

Мерцедес са решили, че колата на бъдещето трябва да е изчистена от всякакви бутони, ръчки и прочее. Единственият начин да контролирате автомобила е чрез движения и гласови команди, а информацията се показва на изключително нестандартния Т-образен монитор.

Красиви ретро автомобили събраха погледите в центъра на София

Ролс-Ройс са се опитали да направят дизайн, който да е хем новаторски, хем ретро, с което се е получила леко ръбатата физиономия на тяхната концепция за автомобил на бъдещето.

Разбира се, в интериора се разкриват типичните за тях удобства като автоматична степенка, килим, истинско дърво и удобни кресла. Те пак са заложили на автономното шофиране, което съвпада с клиентите им, които почти никога не управляват сами автомобилите си, а имат нает шофьор.

Силен спад в продажбите на нови конвенционални автомобили в ЕС


Ауди са заложили на изцяло свой дизайн в кабрио формат. Колата наподобява много техни "по-стари" модели, но е с доза футуристичност.

Те са решили да направят колата си с възможност за избор - или си я шофирате сам, или волана и педалите се скриват и я оставяте да ви вози сама.


Мини ще предлагат кола, която почти прилича на класическия Купър. Те също залагат на избор от водача дали ще шофира, или ще се вози автономно.

Българите масово карат над 10-годишни коли втора ръка

Автомобилът ще може да бъде извикван с телефон, а отвътре ще можете да сменяте цвета на осветлението.


Далечно бъдеще или не повечето от тези функции вече присъстват в много продукционни коли, а някои от концепционните автомобили всъщност се строят и тестват. Може би сме далеч от летящи коли, но свръхинтелигентни, самошофиращи се коли са може би по-близо отколкото си мислим.

кадри: Youtube

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм