Удължаване на спирачния път и затруднение при управлението на автомобилите са опасностите при движение с летните гуми при зимни условия. Според Закона за движението по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочината на грайфера им да не е по-малка от 4 милиметра. Въпреки че все още не сме в този период, когато паднат под 7-8 градуса, което се случва в момента, управлението на автомобилите става по-трудно, предупреждават експертите. 

Красиви ретро автомобили събраха погледите в центъра на София (снимки)

Припомняме, че според Синоптичната комисия от редовното ѝ заседание в ефира на Дарик, есента продължава да е мека и красива, в следващите дни няма да има съществена промяна. Температурите остават сравнително високи, а съществени валежи не се очакват, което на практика дава на летните ви гуми още известно време за използване.

Всичко, което трябва да знаете за автомобилните гуми

Гумите са годни за използване максимум до 4 години. По-старите стават опасни, независимо от дебелината на грайфера. Кога трябва да сменим летните със зимни гуми, обясни пред Дарик радио Орлин Милков от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми.

Къде и колко често караме са основните критерии за избор на гуми. Хубаво е да се съветваме с експертите, за да сме сигурни, че купуваме подходящи, добави той.

„Michelin” се отказва от бизнеса си в Русия

Тази година гумите са с около 30% по-скъпи от миналата, каза още Орлин Милков. По думите му всесезонните гуми не са за подценяване. Те също са подходящи при определени условия.

Експертите съветват шофьорите да не изчакват до последния момент и до първия сняг, защото тогава стават големи опашки пред сервизите. 

Техническата изправност на автомобилите трябва да се проверява периодично

Има различни видове гуми и варианти коя от тях е добра идея да използвате. Трудно ви е да управлявате спортен автомобил и да се нуждаете от гуми, които се представят добре на по-високи скорости? Или пък шофирате тежък пикап и ви трябват гуми, които осигуряват стабилна опора в критични условия? Познаването на различните видове гуми, които най-добре ще подхождат на стила ви на шофиране, са най-добрата отправна точка.

Повече за видовете автомобилни гуми можете да научите тук.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм