Техническата изправност на автомобилите трябва да се проверява периодично, а не само преди зимния период. Това коментира пред Дарик Радио Тодор Желев – експерт „Годишни технически прегледи“ към Съюза на българските автомобилисти. По думите му задължително в изправност трябва да са гумите, спирачната и осветителната система, чистачките и измиващото устройство на автомобила. Санкциите за нарушителите започват от 15 ноември.

Традиционно по това време на годината започва подмяната на летните гуми със зимни. От 1 ноември стартира и така наречената Акция „Зима“. През първата седмица от кампанията всички собственици на автомобили имаха възможността да се възползват от безплатна проверка на подготвеността на колата си за зимния сезон в техническите центрова на Съюза на автомобилистите, коментира Тодор Желев.

Желев уточни, че преди зимния сезон техническото състояние на всеки автомобил трябва да бъде проверено. Парното на автомобилът също трябва да е в добро състояние, за да се избегне запотяване на стъклата в купето.

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

Експертът обърна внимание и на това, че автомобилите трябва да са добре заредени с гориво при пътуване и евентуално попадане в задръстване. Той обясни и как сами можем да проверим дали грайферът е 4 мм.

Глобите ще започнат да се налагат след 15 ноември, като неизправните автомобили ще бъдат спирани от движение. През миналия зимен сезон са станали 1313 тежки пътнотранспортни произшествия с 1656 пострадали и 112 загинали.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук