Ако сте се чудили кои са най-опасните пътища в Европа, то ние ще ви покажем някои от тях. Стръмни, живописни и страховити, вижте кои са те.

1. Автомагистрала „Тракия“, България

„Най-опасният път в България е магистрала „Тракия“. Движението е натоварено. Пътят е зле поддържан и осеян с дупки“, казват във френски документален филм на Java Films.

Доклад на Института за пътна безопасност показва, че за периода 2020-2022 година на автомагистралите в България са загинали 150 души вследствие пътно-транспортно произшествие.

За сравнение - в Австрия има 1720 км магистрали, а за периода 2020-2022 година загиналите са 88 души, или средно на година умират по 29,3 души.

Съотносимо към километрите магистрали, това означава, че на 59 км магистрала загива един човек средно годишно. Рискът да загинеш на автомагистрала в България е 3,5 пъти по-голям, отколкото в ЕС.

10-те най-добри зимни дестинации в Европа (снимки)

2. Мангартски път, Словения

Мангартският е най-високо разположеният път в Словения с надморска височина от 2055 метра и построен през 1938 година. Той не е известен със смъртни случаи, но крие много  рискове, което го прави опасен за пътуване. Проходът Мангарт се намира на границата между Италия и Словения. 

10 факта за Белоградчишките скали, които не само Илон Мъск не знае

3. Проход Стелвио, Италия

Италианските Алпи са една от популярните дестинации за всички видове туристи. Проходът Стелвио е вълнуващ, но и много опасен маршрут. Пътят е пълен с остри завои. 

4. Атлантическият път, Норвегия

Атлантическият път е един от най-живописните в света, но лошото време, силният вятър и вълните могат да превърнат този маршрут в коварен.

Италия дава 15 000 евро за заселване на остров Сардиния

5. Крайбрежни пътища, Хърватия

Пътищата, които минават по крайбрежието на Хърватия, са известни с остри завои, които могат да отведат пътуващите до ръба на скалата. 

6. Проход Фурка, Швейцария

Преследването с коли в един от филмите на Джеймс Бонд е снимано в този проход. Когато не се използва като снимачна площадка, този стръмен, криволичещ път създава доста трудности при шофиране. Разположен на почти 8 000 фута (2 438 метра) над морското равнище и с множество завои, пътят е затворен през зимата, за да не се налага шофьорите да се справят с трудния терен.

15 градчета в Европа, в които ще се влюбите

7. Patiopoulo-Perdikaki Road, Гърция

Пълен с дупки, без предпазни бариери и много хлъзгав (особено когато вали), гръцкият път Patiopoulo-Perdikaki е предизвикателство за всеки шофьор.

8. Пасубио, Италия

Може да е известен с невероятните си гледки, но след определен момент достъпът за превозни средства е ограничен.

10-те най-красиви плажа в Италия за 2022 година (снимки)

9. Трансфъгърашкото шосе, Румъния 

Пътят се вие през Карпатите. Той включва остри завои, вълнуващи тунели и виадукти. Създаден е през 70-те години като стратегически военен път, но никога не е бил използван за тази цел. Той е затворен от края на октомври до юни заради снега. 

10. Маршрут 622, Исландия 

Отнема около 46 километра през скали, планини и гледка към морето. Маршрутът е каменист, опасен, а понякога и кален. Човек определено трябва да е уверен в уменията си, за да премине през пътя. Поради метеорологичните условия той е затворен от ноември до април.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм